Már fizetik a kórházak a jövedelemkompenzációt

Vágólapra másolva!
A kórházak többsége már vagy kifizette, vagy hamarosan kifizeti a kettős juttatás tilalma miatt nyugdíjukat átmenetileg elveszítők jövedelemkompenzációját - írta a Világgazdaság szerdán.
Vágólapra másolva!

Bár a Magyar Kórházszövetséghez még nem érkeztek meg a válaszok arra a kérdésre az egyes intézményektől, hogy megkapták-e a Magyar Államkincstártól a nyugdíjkorú dolgozóiknak járó jövedelem-kiegészítést, a szövetség nemrég leköszönt elnöke szerint ez szinte biztosra vehető. A Rácz Jenő vezette Veszprémi Kórházban már ki is fizették a pénzt az érintetteknek, és a jogszabály szerint az első havi utalás határideje augusztus 15., vagyis legkésőbb addig mindenkinek kézhez kell kapnia a kompenzációt.

Az Államkincstárnál a Világgazdaság kérdésére egyelőre nem tudták megmondani, hogy összesen hány egészségügyi intézményben, mennyi dolgozó mennyi pénzt kapott.

Korábban nyilvánosságra hozott adatok alapján több mint hatezer nyugdíjas korú egészségügyi dolgozónak kellett választani a nyugdíj vagy a munka között. A továbbfoglalkoztatást igénylők számát illetően az Emberi Erőforrások Minisztériuma sem nyújtott tájékoztatást, de a korábbi adatok alapján nagyjából kétezren adhattak be ilyen kérelmet, amit döntő részben jóvá is hagyott a kormány.

A nyugdíjazás alóli mentesség három évre szól, ez idő alatt - kizárólag az egészségügyben továbbfoglalkoztatottak számára - a kieső nyugdíjat kompenzálni hivatott jövedelemkiegészítést igényelhetnek a munkáltatók. Kompenzációt a negyven év munkaviszony után nyugdíjba vonult, 62 évesnél fiatalabb nők is kapnak. Velük együtt elvileg több mint négyezer egészségügyi dolgozó részesül jövedelemkiegészítésben, erre a célra az idén 6,4 milliárd forint áll rendelkezésre - írta a Világgazdaság.

Habár az intézkedés lényege a spórolás volt, Matolcsy György például korábban arról beszélt, hogy 20 milliárdos megtakarítást eredményezhet, hogy 2013 közepétől tilos a közszférában dolgozó nyugdíjasok foglalkoztatása, Rácz Jenő szerint, mivel a kórházak érdeke is, hogy idős orvosaik és nővéreik szüneteltetett nyugdíjuk teljes összegét megkapják, a továbbfoglalkoztatott egészségügyi dolgozók többségét valószínűleg nem éri majd hátrány.