Felvásárolhatják az Egis partnerét

Vágólapra másolva!
A brit AstraZeneca gyógyszercég tárgyalásokat folytat a dél-koreai Celltrionnal a biotechnológiai vállalat felvásárlásáról - írja a Bloomberg a Financial Newsra hivatkozva. A hír az Egis számára sem lehet mellékes, hiszen a célpont a hazai gyógyszergyártó egyik fontos partnere. 2010-ben a Celltrion 8 készítményének értékesítésére írtak alá együttműködési megállapodást, aminek első gyümölcsét idén arathatja le az Egis, miután az első gyógyszert várhatóan ősszel dobja majd piacra. 
Vágólapra másolva!

Bekebelezhetik az Egis partnerét

Az Egis dél-koreai partnerének a felvásárlásáról folytat tárgyalásokat a brit AstraZeneca gyógyszergyártó - írja a Bloomberg a Financial Newsra hivatkozva. Nem sokkal a hír napvilágra való kerülését követően mindkét cég jelezte, hogy nem kívánják kommentálni a megjelenteket. A felvásárlási pletyka egyáltalán nem érhette váratlanul a befektetőket, hiszen a Celltrion alapító tulajdonosa, Seo Jung-jin már április 16-án jelezte, hogy értékesíteni kívánja a Celltrion Holdingson keresztül meglévő részesedését a biotechnológiai cégben.

Forrás: Origo

Hogy reagál az Egis?

A Celltrion felvásárlása az Egis számára sem lenne mellékes, hiszen a két cég még 2010 februárjában kötött megállapodást 8 bioszimiláris termék forgalmazásáról. Az első készítmény piacra dobása a legfrissebb információk szerint őszre tehető, ezzel pedig a maga kategóriájában az első lenne Európában. Némiképpen azonban árnyalja a debütálást, hogy a menedzsment a legutóbbi gyorsjelentést követő sajtótájékoztatón még nyári megjelenést rebesgetett. A tranzakció pedig akár kisebb-nagyobb kockázatot is rejthet az Egis számára, ugyanakkor a menedzsment cáfolta, hogy a Celltrion tulajdonosi összetétele befolyásolná a már megkötött szerződést.

A hír megjelenése előtt 1 százalékos mínuszban járó Egist a pletykára közel 1 százalékos pluszba húztak, aminek nagyrészét azóta is tartja a gyógyszerpapír.

Az Egis árfolyama

Forrás: Origo

Száguld a Celltrion!

Méretes ugrást mutatott ma ba a Celltrion árfolyama, amely így egy határozott mozdulattal tört új történelmi csúcsra. Az elmúlt hetek nagy szárnyalását a Remsima névre keresztelt készítménnyel kapcsolatos pozitív hírek katalizálták. Zöld utat kapott a termék európai értékesítése, a hét elején pedig már a kedvező japán klinikai tesztekről szóltak a hírek. Az ázsiai országban való értékesítésektől sokat remél a piac, ennek pedig nagy szerepe lehet a részvény nagy forgalommal történő emelkedésében, ráadásul a felvásárlási pletyka kiszivárgása szintén az árfolyam felhajtóereje lehetett.

A Celltrion árfolyama (Szöul)

Attól persze, hogy a dél-koreai vállalat árfolyama száguld, önmagában még nem lesz vonzó az Egis, de bizonyos áttéteken keresztül lehet hatása a magyar részvények megítélésére. Áprilisban például a Celltrion körüli riadalmak az Egis piacát is nyomás alá helyezték, vagyis kifejezetten jó most azt látni, hogy a könyvelési csalásról szóló pletykák, vagy az alapító tulajdonos kiszállása nem befolyásolja tartósan a dél-koreai társaság kedvező kilátásait

A Celltrion árfolyama (Szöul)