Így spórolhat tízezreket a bankokon

spórolás bankszámla választással, bankfiók nyitvatartás, pénzintézet, bank
Vágólapra másolva!
Évente több százezer forintot is bukhat az a cég, amely nem nézi meg alaposan, milyen bankszámlát választ. Elindult a Bankmonitor bankszámla-kalkulátora, amely megmutatja, hogy a legolcsóbb és legdrágább ajánlatok között milyen óriási különbségek vannak.
Vágólapra másolva!

Egy megfelelően kiválasztott bankszámlával évente több százezer forintot is megtakaríthatnak a vállalkozások – derül ki a Bankmonitor piacelemzésből, amely során egy újonnan alakult vállalkozás, egy KATA-s, egy EVA-s vállalkozás, egy kisvállalat és egy középvállalat számára keresték a legmegfelelőbb számlacsomagokat.


Mint ahogy a magánszemélyeknél, a cégeknél is teljesen eltérő lehet, hogy melyik számlacsomag a legjobb választás. Ez elsősorban az adott vállalat méretétől, forgalmától, és bankhasználati szokásaitól függ. „Az a bankszámla, amely egy adott árbevételi kategóriában a legjobb, más cégeknél még a legjobb tíz közé sem fér be” – mondja Sándorfi Balázs Bankmonitor ügyvezetője.

Nagyon komoly megtakarítást is hozhat a bankszámla kiválasztása. „Ha tíz százalékos bevételarányos nyereséggel számolunk, akár 2 százalékkal is növelheti az éves profitot egy jó bankszámlaválasztás” – mondja Sándorfi Balázs. Az elemzés során öt tipikusnak mondható vállalatot vett górcső alá, ezek eredményei láthatóak az alábbi táblázatban.

Egy frissen alakult – elképzelt - vállalkozásnak pillanatnyilag a két legkedvezőbb havi bankköltséget az OTP Bank nyújtja, míg a harmadik legolcsóbb számlaköltséggel a Budapest Banknál lehet számolni. A negyedik és a hatodik helyezett ugyanaz a bank, az UniCredit két terméke lett. Összességében az újonnan alakult vállalkozás számára a legkedvezőbb kondíciókat nyújtó számlacsomag évente közel 90 ezer forinttal lehet olcsóbb, mint az ötvenedik helyezett ajánlat.

Egy, a KATA hatálya alá tartozó vállalkozásnak viszont a Gránit Bankot érdemes választania, a második legjobb lehetőséget a Citibank kínálja, míg a legrosszabbat a Raiffeisen Bank. Itt a legkedvezőbb és az 50. helyezett díjai között több mint 85 ezer forint a különbség.Egy EVA-s vállalkozás esetében szintén a Gránit Bank a legjobb választás, míg a képzeletbeli dobogó második fokára a K&H Bank állhatott fel.

Forrás: Bankmonitor.hu - 2013.07.30-án érvényben lévő költségtételekkel kalkulálva

Az 50 millió forint éves árbevételű kisvállalkozásnak a legjobb döntés az AXA Bank. A kisvállalatoknál kezd igazán nagy méreteket ölteni a megtakarítható összeg: a legkedvezőbb és az 50. számlacsomag közötti árdifferencia itt már több mint 100 ezer forint.

A 100 millió forint éves árbevétel fölötti középvállalatnak szintén az AXA Banka legkedvezőbb, ekkora vállalatméretnél a legjobb és az 50. banki ajánlat között már majdnem 300 ezer forint a különbség.

"Ahogyan magánszemélyként odafigyelünk a legkedvezőbb bank kiválasztására, úgy érdemes vállalatként is megtenni ezt, hiszen a különbségek itt is hatalmasak lehetnek. A megfelelő számla kiválasztása azonban nem egyszerű feladat: a vállalkozásoknak szóló számlacsomagok esetében sokkal bővebb a feltételek és kedvezmények köre, mint magánszemélyeknek szóló számláknál” – mondja Sándorfi Balázs.

Forrás: Bankmonitor.hu 2013.07.30