Nem vonultak el a viharfelhők az OTP feje felől

Vágólapra másolva!
Nem kezdi jól a napot a magyar tőzsde az alapvetően kedvező európai hangulatban, az OTP ismét "negatív" főszereplője a nyitás utáni perceknek, de nagy erőt a többi nagyobb magyar részvény sem mutat, miközben a forint euróval szembeni árfolyama a 299-es szinttel kacérkodik. Eközben Nyugat-Európában alapvetően jó hangulat uralkodik, de a Barclays, a BP, vagy éppen a Deutsche Bank számára ez mit sem ér, hiszen a felőlük érkező kedvezőtlen hírek miatt már több százalékos mínuszban járnak a nyitás után.Olvassa el reggeli amerikai és ázsiai piaci összefoglalónkat is: Zuhanó ipari termelés Japánban, sárdobálás a Dellnél
Vágólapra másolva!

Nem indul jól a BÉT napja, az OTP szinte folyamatosan zuhan a nyitás után, de a többi nagyobb papír közül is csak a Richter található minimális, 0,1 százalékos pluszban.

Forrás: Origo

A régiós piacokon ismét a BUX a leggyengébb, 0,9 százalékos mínusszal, de az osztrák piac sem csattan ki az erőtől. Nem úgy a lengyel WIG20, ami már 0,2 százalékot erősödött, tartva ezzel a nyugat-európai tőzsdék által diktált iramot.

Forrás: Origo

A várakozásokhoz képest gyengébb gyorsjelentésről számolt be ma reggel az Erste Bank. A 125 millió eurós nettó profit ugyan elmarad a Bloomberg 138 millió eurós elemzői konszenzusától, de az összehasonlítást nehezíti, hogy az ukrán és a horvát leánybankoknál is egyszeri tételek merültek fel. Mindenesetre bíztató jel, hogy a menedzsment megerősítette idei évre vonatkozó prognózisát.

Nem sikerült jól a Mol leányának, az INA-nak a gyorsjelentése sem, az árbevétel, EBITDA és nettó eredmény soron is csökkenés mutatkozott az előző negyedévhez képest. A számok mostoha finomítói környezetről, gyenge kiskereskedelmi teljesítményről és a kitermelés stagnálásáról árulkodnak.

10,3 százalékra csökkent a munkanélküliségi ráta júniusban, ami megegyezik az elemzők által várt értékkel. Ezzel a munkanélküliség 2009 augusztusa óta nem látott szinteket ért el, 4 éve nem volt ilyen kedvező adat.

2,2 százalékkal csökkenti a GDP-arányos államadósságot az, hogy az állam két héten belül visszafizetné az IMF-hitelt, melyet igazából csak jövőre kellene törlesztenie - mondta el Borbély László, az ÁKK vezérigazgató-helyettese

Továbbra sem tágít a forint euróval szembeni árfolyama a 299-es szint közeléből, jelenleg 298,7-nél alakulnak a jegyzések, de kora reggel még a szint fölé is sikerült benéznie.

Az EURHUF árfolyama

Forrás: Origo

Fontos gyorsjelentések érkeztek

334 millió eurós nettó profitot ért el a DeutscheBank a második negyedév során, miközben az elemzők 768 millió euróra számítottak. Az adózás előtti 792 millió eurós nyereség is elmarad a konszenzusban szereplő 1,36 milliárd eurótól. Az árfolyam 4,4 százalékos mínusszal nyitott.

Gyenge negyedévet zárt a brit BP olajcég. A társaság egyszeri tételekkel tisztított szinten 2,71 milliárd dolláros profitot ért el a várt 3,4 milliárd dollárral szemben. A vállalat a magasabb adófizetéssel magyarázza a gyenge számokat.

Ezzel együtt a nap jól kezdődik az európai piacokon, a vezető indexek közül valamennyien pozitív nyitással vágtak neki a hét második kereskedési napjának, főleg a német DAX kezdett jól, 0,4 százalékos erősödésével.

Forrás: Origo

4 százalékot meghaladó mínuszt hozott össze a Barcalys tegnap, miután a Financial Times arról számolt be, hogy a brit bank 5 milliárd font értékben készül ma tőkeemelésre rights issue formájában (a bank jelenlegi részvényesei jegyezhetnek a kibocsátandó papírokból). A ma reggeli hírek szerint ettől többet, 5,8 milliárdnyi tőkét akar bevonni a bank, így az árfolyam újabb 6 százalékos eséssel reagált a hírre.