Jól hajráztunk az utolsó percekben

Vágólapra másolva!
Kiváló teljesítményt mutattak a magyar részvények a kereskedés utolsó perceiben, valamennyi nagyobb papír a napi maximuma közelében zárt, egyedül a Richter részvények maradtak ki ebből, ami a hajrában inkább lefelé vették az irányt. Ami a forintot illeti, az euróval szembeni árfolyam továbbra is a 300-as szint közvetlen közelében ingadozik.Aggodalomra azonban a nemzetközi piacokon befektetőknek sincs okuk, hiszen mind az amerikai, mind pedig az európai piacokon jó formában vannak a részvények, bár a gyorsjelentő vállalatok között azért nem ilyen egységes a kép. A piacokon viszont holnap már nagyobb cikázások is jöhetnek, hiszen fontosabb makroadatok érkeznek az USA-ból.
Vágólapra másolva!

A Magyar Telekom volt ma a fókuszban

Jól hajráztak a napközben 295 forintot is elérő Magyar Telekom részvényei, 308 forinton zárt, így végül csak minimális mínuszokról beszélhetünk. Ettől függetlenül érdemes megjegyezni, hogy ezzel a záróárfolyam tekintetében újabb történelmi mélypontot ütött a telekompapír.

A többi nagyobb magyar papírban szintén felhúzás mutatkozott az utolsó percekben, az OTP-t 2,3, míg az Egist 1,9 százalékig vették a befektetők, de a Mol is sikeresen kikászálódott a negatív tartományból. Nagy vesztes volt viszont az utóbbi napokban hányattatott sorsú Richter, akitől a vevők inkább elpártoltak, és ma is 1 százalékos mínuszban zárt a gyógyszergyártó.

Forrás: Origo

a BUX így végül 0,6 százalékos pluszban zárt, nem sokkal lemaradva a cseh PX indextől. A régiós piacok között egyébként az osztrák ATX teljesített a leggyengébben, amiben szerepe van az Erste mai szerpelésének is.

Forrás: Origo

A várakozásoktól jelentősebb mértékben elmaradó második negyedéves eredményt közölt ma reggel az Erste. A nettó profit 125 millió eurót tett ki, miközben az elemzők 138 millió euróra számítottak a Bloomberg gyűjtése szerint. Hiába nőtt tehát 17 százalékkal a profit egy év alatt, a részvény árfolyamába a várakozások épülhettek be, amihez képest a tényadatok csalódást jelentenek, így a bank 1,1 százalékos mínuszban áll.

A 300-a szinttel kacérkodott ma a forint árfolyama az euróval szemben, ami a kedvező nemzetközi hangulat ellenére sem tudott erősödni ma.

Az EURHUF árfolyama

Forrás: Origo

Nem sikerült rosszul a mai 3 hónapos DKJ-aukció, a meghirdetett 50 milliárd forinttal megegyező mennyiségben keltek el a papírok, a múltkorinál 5 bázisponttal alacsonyabb, 3,97 százalékos átlaghozam mellett. Több mint 80 milliárd forint ajánlat érkezett az aukció során.

Erős kedd az európai tőzsdéktől

Erősre sikeredett a hét második kereskedési napja Nyugat-Európában, a főbb indexek közül az olasz 1,4 százalékot emelkedett, de a német és francia piacok sem szerepeltek rosszul.

Forrás: Origo

Több vállalat is gyorsjelentést tett ma közzé Európában, főleg a Fiat és a DeutscheBank papírjai szenvedték meg leginkább ezeket, előbbi 4,5, utóbbi pedig 3,8 százalékos mínuszt halmozott fel.

14 százalékot ugrott viszont az Alcatel-Lucent a mai gyorsjelentés után. A francia cég az elemzői konszenzushoz képest nagyobb veszteségről számolt be egy leírás miatt, de az árbevétel és a bruttó árrés jobban alakult, mint amire a szakértők számítottak.

3 százalékos mínuszba lökték a világ egyik legnagyobb olajipari cégének, a BP-nek az árfolyamát, mivel a gyorsjelentés finoman szólva is hagyott némi kívánni valót maga után. A tisztított nettó nyereség soron jelentősen elmaradt a cég a várakozásoktól.

Optimizmus a fontosabb adatok előtt az USA-ban

Valamivel gyengébb makroadatok érkeztek a vártnál ma az USA-ból, az S&P Case-Shiller lakásindex 12,2 százalékos növekedést mutatott, míg a fogyasztói bizalom index 81,3 pont helyett 80,3 pontos lett. A Fed stimulusa így nagyobb biztonságba kerülhet a beketetők szerint, mivel annak kivezetése főleg makroadatok függvénye az elemzők szerint. Az indexek 0,3-0,6 százalékos pluszban állnak a nyitás után, de a héten rendkívül fontos adatok borzolhatják a kedélyeket.

Forrás: Origo

A fontosabb S&P 500 szektorok közül a közművek és a technológiai cégek teljesítenek jól, míg a nyersanyagkapcsolt és energiaipari cégek alutlejesítőnek számítanak.

Forrás: Origo

0,5 százalékkal esik a Merck árfolyama a gyorsjelentés miatt. A gyógyszergyártó társaság úgy számol, 5-6 százalékot csökkenhet éves szinten az árbevétel, holott korábban 3-4 százalékos zsugorodást jósolt a menedzsment. A tervezett EPS viszont elérhető a cég szerint.

0,4 százalékot emelkedett a Pfizer árfolyama, mivel az amerikai gyógyszergyártó 2,1-2,2 dolláros éves EPS-re számít, ami nagyjából beleesik 2,11-2,23 dolláros elemzői várakozásba. Az előző negyedéves számok viszont nem lettek túlságosan erősek.

Megegyezett a JP Morgan és az amerikai energiaügyi felügyelet, így a JP Morgan 410 millió dollárnyi büntetést fizethet majd az energiaárak manipulálása miatt.