Egyre többen tartanak inkább készpénzt

Vágólapra másolva!
Bár a Fed lassan elérkezettnek láthatja az időt, hogy elkezdje visszafogni eszközvásárlásait, az amerikai vállalatvezetők körében még érezhető némi félelem ezzel kapcsolatban. Egyre többen kezdenek óvatosságukban készpénzt felhalmozni, hogy rossz esetben ne kerüljenek bajba a gazdasági növekedés lassulása miatt.
Vágólapra másolva!

A CNBC felmérése szerint a wallstreet-i befektetők közel fele gondolja azt, hogy a Fed már szeptemberben elkezdi az eszközvásárlási programjának visszavonását. Bár az amerikai jegybank döntését még számos tényező befolyásolhatja addig, a piaci szereplők várakozásaiba elkezdett beépülni ez a dátum (amivel kapcsolatban a holnapi Fed-ülést követően talán okosabbak lehetünk majd).

Némi félelem (vagy óvatosság) is övezi a Fed közelgő lépését, legalábbis a vállalatvezetők és pénzügyi igazgatók lépéseiből erre következtethetünk. Az Association for Financial Professionals felmérése szerint ugyanis emelkedett azon vállalatok aránya, amelyek növelik készpénzkitettségüket, vagy könnyen pénzzé tehető eszközökbe fektetnek.

Nem bízzák tehát a véletlenre a Fed lépésének potenciális hatásait. Úgy gondolkodhatnak, hogy a szigorúbb (de még így is ultra laza) jegybanki politika sebet ejthet a gazdasági növekedésen, márpedig egy ilyen esetre már előre bespájzolnak egy kis pénzt a költéseik visszafogásával.

Több mondanivalója is lehet a jelenségnek, például, hogy a vállalatok előre felkészülnek egy kedvezőtlen szcenárió hatásaira. Márpedig ha így van, akkor a Fed eszközvásárlásainak visszafogása várhatóan nem okoz majd akkora turbulenciákat, mintha az derült égből villámcsapásként érné a tőzsdéket.