Vágólapra másolva!
A kezdeti nagy pofonokból múlt héten szépen összeszedte magát az OTP, a mai újabb huppanókkal viszont már nem tudott mit kezdeni a részvény. Reggel még úgy tűnt, hogy csak egy kisebb korrekció jön, a mostanra mutatkozó 5 százalékos árfolyam zuhanás azonban már ennél többet jelez. Pláne úgy, hogy közben a régiós szektortársak közül az Erste vagy a Raiffeisen is szépen tartják magukat.
Vágólapra másolva!

Reggel még úgy tűnt, hogy csak egy kisebb korrekció jön az OTP piacán, aminek nem is kellett nagy jelentőséget tulajdonítani az elmúlt hét nagy felpattanása után. Természetes ugyanis, hogy nagy hirtelenségű, 10 százalékos száguldást kisebb csökkenés követi az árfolyamban. Az eddigi 5 százalékos mozgás azonban több, mint "kis korrekció".

Már csak azért is mondhatjuk ezt, mert a régiós szektortársak közül az OTP-hez legközelebb álló Erste vagy Raiffeisen ma szinte meg sem rezdültek. Bár az Erste kisebb mínuszban áll, a Raiffeisen például emelkedik. Az OTP leválása tehát látványosnak mondható, még úgy is egyébként, hogy ha nemcsak a mai, hanem ennél több napot átölelő periódust is áttekintünk.

Az OTP már napok óta nagy lemaradónak számít, amit több tényezővel együttesen is magyarázhatunk. A Magyarországon meglebegtetett újabb devizahiteles mentőakció leginkább az OTP papírjait viselheti meg. Bár a Raiffeisen és az Erste is sokat bukhat a kormány újabb lépésén, a magyar eszközök megítélésére mért újabb pofon az OTP részvényein csattan a legnagyobbat.

Azt már tudjuk, hogy a devizahitelesek mentésének újabb köre jön, de kézzel fogható bejelentés még nem érkezett a részletekről, ami a bajt csak tovább tetézi. A bizonytalan jó ugyanis a tőzsdén sok esetben rosszabb, mint egy kedvezőtlen, de már biztosan tudható kimenetel. A befektetők sötétben tapogatóznak, amik nagy ármozgásokat generálnak, ahogy azt egyébként az OTP piacán is láthattuk az elmúlt két hétben.

A bizonytalanságot ráadásul tetézi, hogy az elmúlt hetekben tele volt a sajtó az OTP bennfentesek eladásairól szóló hírekkel. Az rendben van, hogy sokan a menedzsment ösztönzése keretében jutottak részvényekhez, és amiket eladtak, annak nagy részét az OTP saját részvények vásárlásával fel is szívta. A milliárd forintos tételben történő eladásokat látva azonban okkal bizonytalanodhatnak el a befektetők. Pláne akkor, ha még a bank első embere, Csányi Sándor is nagy tételben szabadul a tulajdonában levő részvényeitől, még ha azt élelmiszeripari beruházásokkal magyarázza is az elnök. Ma ráadásul a Napi által írtak is borzolhatták a kedélyeket, melyek szerint Csányi a múlt heti sajtótájékoztatón a tulajdonában álló összes részvény eladására utalt (ami további értékesítéseket valószínűsít).

Idén a régiós bankok közül az OTP vitte a prímet, a sok bizonytalanság miatt azonban sokan elérkezettnek láthatták az időt a profitrealizálásra. Az osztrák bankok tőkeemelése miatti piaci félelmek mostanra csillapodtak, vagyis régiós bankot keresve a nagy piaci szereplők inkább az osztrák részvények felé fordulhattak (gondoljunk csak az Erste-vel kapcsolatban megjelenő pozitív elemzői véleményekre).

Mutatószámok alapján persze az OTP továbbra is vonzónak mondható, a levegőben lógó újabb devizahiteles mentőakció miatt azonban korántsem biztos, hogy hihetünk az elemzői BVPS (egy részvényre jutó könyv szerinti érték) várakozásoknak.

Ilyen sok kockázati faktort látva nem is csoda, hogy az árfolyam nem tudott a 200 napos mozgóátlag, illetve az emelkedő trendvonal szintje fölé kapaszkodni. Ez azonban technikailag nem vetít előre sok jót a következő napok/hetek vonatkozásában, könnyen lehet, hogy megint megnézzük a 4000 forintos árszinteket.

Az OTP árfolyama (Ft)