A németek egyre gazdagabbak

Vágólapra másolva!
A németek igyekeznek szabadulni a hiteleiktől, és egyre több lekötött pénzt szabadítanak fel, és tesznek be bankszámlára. 
Vágólapra másolva!

A gazdasági konjunktúra év eleji lassulása ellenére is tovább gyarapodott a német háztartások pénzvagyona az idei első negyedévben - írja a Handelsblatt online kiadása.

A német szövetségi jegybank, a Budesbank hétfőn Frankfurtban közzétett jelentése szerint az idei első negyedév végére a német háztartások készpénzben, értékpapírban, bankbetétekben tartott és biztosítókkal szembeni követelésekből álló likvid vagyona 4992 milliárd euróra, rekordértékre emelkedett. Az összeg 52 milliárd euróval, 1,1 százalékkal haladja meg az előző negyedévit.
A Bundesbank statisztikái nem tartalmazzák az ingatlanvagyont és az egyéb vagyontárgyakat, mint a műtárgy vagy az autó.

A statisztikák szerint a háztartások meglepő módon a rekordalacsony kamatok ellenére is igyekeznek megszabadulni hiteleiktől. A negyedév folyamán négymilliárd euró értékben számoltak fel kölcsönszerződést, elsősorban áruvásárlási hitelt. Az eladósodottság 0,2 százalékkal 1564 milliárd euróra csökkent.

A háztartások nettó likvid vagyona így az előző negyedévhez képest az idei első negyedévben 55 milliárd euróval 3458 milliárd euróra emelkedett. Az eladósodottsági arány, azaz a fizetési kötelezettségek aránya bruttó hazai termékhez 0,2 százalékponttal 59,0 százalékra csökkent.
A látra szóló betétek állománya a készpénzzel együtt 21 milliárd euró növekedéssel járult hozzá a vagyongyarapodáshoz. A németek likviditás-preferenciájának erősödésére utal, hogy egyre több pénzt szabadítanak fel hosszú távú betétekből és helyeznek el folyószámlán, vagy rövid lekötésre. Az előző negyedévben, 2012 negyedik negyedévében például 36 milliárd euróval növekedett ilyen módon a németek likvid vagyona.

A negyedév folyamán enyhültek a németek fenntartásai a tőkepiaccal szemben, a befektetési jegyekben elhelyezett összegek egyenlege 11 milliárd euróval emelkedett, ami 2003 eleje óta a legnagyobb negyedéves növekedés volt. A háztartások az első negyedévben 3 milliárd euró értékben vásároltak részvényeket, ami 2011 vége óta az első növekedés.

A német háztartások likvid vagyona egy-két átmeneti visszaeséstől eltekintve évek óta folyamatosan gyarapszik. Az összvagyon csak a 2008/2009-es válság idején csökkent több negyedéven keresztül, majd azt követően még egyszer, 2011 harmadik negyedévében. Húsz évvel ezelőtt az összvagyon 2002,3 milliárd euróra, tíz évvel ezelőtt pedig 3595,4 milliárd euróra rúgott.