Öveket bekapcsolni, eseménydús hét következik!

Vágólapra másolva!
Mozgalmas hétre készülhetnek a befektetők, a héten ugyanis meghatározó makroadatok egész hada érkezik majd, nem csak Európából, hanem az USA-ból és Ázsiából is. A hét viszont egyelőre nem kezdődik fényesen, az ázsiai piacokon viszonylag jelentős mínuszok születtek, a Nikkei így már negyedik napja zárt alacsonyabb értékkel, mint az előző nap. Amerikában viszont pénteken a mínuszokból váltottak pluszba a piacok, de nagy emelkedéseket nem sikerült elérni, és az egész hetes teljesítményt figyelembe véve az S&P 500 is inkább lefelé vette az irányt a záporozó gyorsjelentések közepette.
Vágólapra másolva!

Záporoznak majd a fontosabbnál fontosabb adatok

Mozgalmas hétre készülhetnek a befektetők, a héten ugyanis fontos makroadatok érkeznek, nem csak Európából, hanem az USA-ból és Ázsiából is.

Bár hétfőn még nem kell nagy adatdömpingre számítani, kedden már fontos lakáspiaci adat érkezik az USA-ból, az S&P Case-Shiller index. Szintén kedden jön a magyar és japán munkanélküliségi ráta júniusi értéke, ahol az elemzők egyaránt jobb adatra számítanak az előző hónapnál.

Szerdán főleg az amerikai piacokra koncentrálódhat a figyelem, hiszen kora délután fontos munkaerőpiaci adat, az ADP foglalkoztatottak számának változása jön majd július hónapra, de ami talán a legfontosabb, hogy a második negyedéves GDP első olvasatát is közzéteszik, ami nagy hatással lehet a piacokra, főleg annak függvényében, hogy az előző negyedéves 1,8 százalékkal szemben csak 1 százalékos bővülést várnak az elemzők éves alapon. Az pedig már csak hab a tortán, hogy a Fed nyíltpiaci bizottsága is közzéteszi kamatdöntését, bár itt az elemzők a 25 bázispontos ráta szinten tartását várják.

Csütörtökön a kínai és európai feldolgozóipari beszerzési menedzserindexek, valamint az EKB kamatdöntése borzolhatja a kedélyeket, bár utóbbi esetében - hasonlóan a Fed-hez - nem számítanak meglepetésre az elemzők.

A munkanélküliségi rátára vonatkozó adat pedig az USA-ból sem maradhat el, ami pénteken délután érkezik majd, a mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak számának, és a gyáripari megrendelések változásával együtt, bár ezektők az elemzők már az előző adatoknál valamelyest gyengébb eredményekre számítanak.

Az S&P 500 komponenseinek pedig több mint egy ötöde jelent majd a héten, köztük olyan nagy nevek, mint a Sprint, Mastercard, LinkedIn, ExxonMobil, vagy éppen a Chevron. Végezetül pedig a magyar gyorsjelentési szezon is kezdetét veszi, csütörtökön az Egis teszi közzé a harmadik negyedéves számait, de a hét második felében jön a másik nagy gyógyszergyártó, a Richter gyorsjelentése is. A héten érkező makroadatokról, vállalati gyorsjelentésekről természetesen az Investor.hu hasábjain részletes elemzések keretében folyamatosan beszámolunk majd.

Rosszul indul a hét Ázsiában

Meglehetősen borúsan indul a hét az ázsiai piacokon, amiben a Bloomberg szerint a gyenge japán vállalati jelentéseknek van szerepe, illetve annak, hogy a kínai hatóságok elrendelték az önkormányzati hitelek felülvizsgálatát. A Nikkei 3,3, míg a ShanghaiComposite 1,7 százalékos mínuszban forog.

Forrás: Origo

Ennek megfelelően erősödik a jen is a dollárral szemben, a jegyzések már 97,8-nál jártak, míg a múlt héten 100 felett is járt a devizapár árfolyama

Az USDJPY árfolyama

Forrás: Origo

A japán jegybank elnöke szerint pozitív hatásai voltak az áprilisban bevezetett monetáris stimulusnak a gazdaságra, a pénzügyi piacokra és az inflációs várakozásokra, ugyanakkor még messze járnak a 2 százalékos infláció elérésétől.

A kínai ipari cégek által elért profit júniusban 6,3 százalékot bővült, ami komoly lassulás a májusi 15,5 százalékos bővülés után. Éves szinten pedig 11,1 százalék volt a növekedés üteme 2013 első hat hónapjában.

Fordulat Amerikában

Hiába indult negatívan a pénteki kereskedés az USA-ban, a piacok összekapták magukat és minimális pluszban sikerült zárniuk. Az S&P 500 0,8 százalékos mínuszból tudott visszakapaszkodni 0,1 százalékos pluszba.

Forrás: Origo

Az S&P 500 szektorai között felemás teljesímény mutatkozott pénteken, míg az egészségügyi és távközlési cégek árfolyama jól szerepelt, addig az energiaipari és nyersanayagkapcsolt vállalkozások árfolyama inkább lefelé vette az irányt.

Forrás: Origo

A PublicisGroupe és az OmnicomGroup a hétvégén bejelentette az egyesülési szándékát, amivel a világ legnagyobb reklámügynöksége jönne létre 35,1 milliárd dolláros kapitalizációval. A társaságok vezérigazgatói szerint kezelni lehet ügyfélszinten azt, hogy a két rivális összeolvad. A cégek a reklámpiacon próbálnak védekezni a Google és a Facebook masszív előretörése miatt.

A fizikai nyersanyag kereskedéssel foglalkozó üzletágának az eladását tervezi a JPMorgan. Főként a tervezett szabályozás módosítása miatt döntött úgy a bank, hogy felhagy a fizikai nyersanyag kereskedéssel. Június 20-án a Morgan Stanley jelentette be, hogy elbocsát az üzletágban.

Akkor is marad a Dell élén Michael Dell, ha nem sikerül felvásárolnia céget, jelentette ki a társaság alapítója a Wall Street Journal szerint.