Egyhavi mélypontján a forint

Vágólapra másolva!
Már az ötödik egymást követő napon mutat gyengülést a forint az euróval szemben, az árfolyam délután új egyhavi mélypontot állított fel a 298,5-ös szint közelében. Nemrégiben jelent meg a hír, hogy a kormány két héten belül törleszteni kívánja IMF hitelének utolsó, 2,2 milliárd eurós részletét, ami igazából csak jövőre lenne esedékes.
Vágólapra másolva!

15:38 - Megpattant az árfolyam

Három óra után nagyobb gyengülést mutatott be a forint az euró ellenében. Ezzel új egyhavi mélypontot állított fel a 298,5-ös szint közelében a hazai deviza, legutóbb június 25-én járt hasonló magasságokban az árfolyam.

A mozgásban szerepet játszhatott a Nemzetgazdasági Minisztérium délutátni közleménye, ami szerint hazánk két héten belül vissza kívánja fizetni a 2008-ban felvett IMF-hitel fennmaradó részét. Ezek szerint a magyar állam (MNB nélkül) 7,5 milliárd euró értékű hitelt hívott le korábban a Nemzetközi Valutaalaptól, amiből még 2,2 milliárd eurós tőketartozása áll fenn. Ennek utolsó törlesztése 2014 márciusában lenne esedékes. A lépés nem számít meglepetésnek, hiszen Orbán Viktor miniszterelnök már hétvégi tusnádfürdői beszédében jelezte, hogy Varga Mihályt az összeg nyári visszafizetésére utasította.

Az előtörlesztés indokaként a kedvező piaci környezetet, illetve a hazánkkal szemben növekvő befektetői bizalmat jelölte meg az NGM, ráadásul a lépéssel kamatmegtakarítás érhető el a költségvetés számára.

Az EURHUF napon belüli grafikonja

Forrás: Origo

13:58 - 298 közelében ragadt a forint

Már öt napja mutat gyengülést a forint az euró ellenében, aminek következtében az árfolyam a 294-as szint közeléből 298-ig emelkedett. Ezt megelőzően egy hónapja járt hasonló magasságokban az EURHUF.

Az EURHUF 5 napos árfolyama

Forrás: Origo

A forintgyengülés kezdete a múlt keddi kamatdöntő ülést követően indult meg, Matolcsy György MNB-elnök ekkor vázolta a jegybank jövőbeli terveit. Ezek szerint a kamatcsökkentési ciklus tovább folytatódhat, a pénzpiaci hangulat függvényében akár 3-3,5 százalékra is mérséklődhet a már jelenleg is történelmi mélyponton, 4 százalékon tartózkodó ráta értéke. A jegybankelnök továbbá elmondta, hogy az Európai Központi Bankhoz hasonlóan a jövőben előretekintő iránymutatást adnak az alapkamat meghatározásával kapcsolatban.

A forint árfolyamának alakulásában szintén nagy szerepe volt a kormány újabb devizahiteles mentőakciójának, amelyről egyelőre meghatározó konkrétumok nem láttak napvilágot. Kormánypárti politikusok nyilatkozataiból azonban kiderült, hogy olyan megoldáson dolgoznak, melyek nem veszélyeztetik a hazai bankrendszer stabilitását. Orbán Gábor, az NGM államtitkára a Bloombergnek adott interjújában kiemelte, hogy évekig is eltarthat, míg Magyarországon véglegesen eltűnnek a jelzálogalapú devizahitelek.