Felpörgött Európában az olajkereslet

Vágólapra másolva!
Április és május folyamán növekedett az öreg kontinens kőolaj iránti kereslete, ezért két éve nem látott módon a második negyedévben összességében is növekedés várható. Arra is nagyon rég volt már példa, hogy egymást követő két hónapban is emelkedjen éves alapon a kőolaj felhasználás. Vannak akik szerint ebből még nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni, azonban a kínai gazdaság gyengülése és az ezzel együtt járó kereslet kiesés miatt mindenképp szükség lenne az öreg kontinensen a tendencia folytatódására. 
Vágólapra másolva!

A tavaszi-nyár eleji időszak során növekedésnek indult Európa olajkereslete a kormányzati statisztikák szerint. Áprilisban és májusban növekedni tudott a kereslet az egy évvel ezelőtti értékekhez képest, így két év után ez lehet az első negyedév, amikor emelkedik az olajkereslet az öreg kontinensen. Az sem mellékes, hogy 2011 óta nem történ olyan, hogy egymást követő két hónapban is növekedni tudott éves alapon a kereslet.

Az olajkereslet felpörgése mellett a múlt héten közzétett előzetes beszerzési menedzserindexek (PMI) is arról árulkodtak, hogy az európai gazdaság kezd magára találni. A 18 havi csúcsnak számító 50 pont feletti PMI érték azt mutatja, hogy a gazdasági aktivitás újra növekszik, ami jól jel mind a GDP növekedés, mind az olajkereslet szempontjából. Az olajpiac számára ugyanis különösen fontos lenne, hogy az európai gazdaság némileg helyettesíteni tudja a Kína lassulása miatt csökkenő keresletet.

Forrás: Origo

A kőolaj piacára szintén pozitív hatást gyakorol, hogy az Egyesült Államokban a nyári autózási időszakban növekszik a finomítók kereslete amiatt, hogy lépést tudjanak tartani a növekvő üzemanyag igényekkel. A júliusi statisztikák szerint mind a benzin, mind az egyéb feldolgozott kőolajszármazékok kereslete növekedett az USÁ-ban a megelőző évhez viszonyítva. Az különösen jó hír, hogy a gázolaj kereslet harmadik hónapja tud növekedni éves alapon, ugyanis ez azt jelzi hogy a teherautós szállítások növekednek, vagyis az ipari aktivitás fellendülőben van.

Szakértők szerint a fejlett országok keresletének növekedésére mindenképp szükség lesz, mert Kínában strukturális változások zajlanak és emiatt borítékolható, hogy a világ második legnagyobb gazdaságában csökkenő kőolaj keresletre kell számítani.

A Nemzetközi Energia Ügynökség év eleje óta két százalékkal növelte az európai kőolajkereslet előrejelzését, és elemzők most arról beszélnek, hogy a következő hónapokban is a vártnál magasabb lehet az öreg kontinensen az olajfogyasztás.

Az északi tengeri Brent kőolaj piacán jelenleg az aktuális világpiaci ár a határidős áraknál magasabb (ez az úgynevezett "backwardation"), ami azt jelzi, hogy a kereslet jelenleg erős és a piacon magasabb árat fizetnek az azonnal leszállított kőolajért, mint egy jövőben esedékes szállításért.

Néhányan azonban óva intenek attól, hogy messzemenő következtetéseket vonjunk le az utóbbi hónapokban látott trendből. A viszonylag hideg tavaszkezdet ugyanis predesztinálta a magasabb kőoljakeresletet, de még így sem beszélhetünk kimagasló szintekről. A Societe Generale elemzője szerint a gyenge egy évvel ezelőtti értékek miatt láthatunk most növekedést.

Brent kőolaj (US$/hordó)

Forrás: Origo