Beragadtunk a startgépbe a rajtnál

Vágólapra másolva!
Nem kezdődik jól a magyar tőzsdén a hét, az Egis és az OTP fontosabb szinteket tört le, 1-1,2 százalékos mínuszokba csúsztak vissza. Egyedül a Richter szerepel jól, igaz a pénteki esésből van is mit ledolgoznia a gyógyszergyártónak. Európában viszont nyoma sincs a borús hangulatnak, a fontosabb piacok kivétel nélkül mérsékelt pluszokban találhatók, így jól kezdik a fontos makroadatokról szóló hetet.
Vágólapra másolva!

Rosszul indul a magyar tőzsde hete

Nem indul jól a hét a BÉT-en, valamennyi nagyobb papír a negatív tartományban kezdte meg a kereskedést, főleg a héten gyorsjelentését közzétevő Egis helyzete kritikus, hiszen 1,2 százalékos esésével egyre jobban megközelíti a 20 000 forintos szintet. Az OTP pedig a 4 500 forintos szintet veszítette el, miután 1 százalékos mínuszba csúszott. Egyedül a Richterben van erő, 0,6 százalékot erősödik, amivel valamelyest korrigálja pénteki mínuszait.

Forrás: Origo
Forrás: Origo

Régiós szinten sem számít jónak a 0,2 százalékkal csökkenő BUX, hiszen az osztrák piac legalább stagnálásig jutott, míg a lengyel piac szintén kisebb mértékben esik vissza.

Forrás: Origo
Forrás: Origo

Már a nyáron visszafizetheti a korábbi IMF-hitelt a kormány - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a székelyföldi Tusnádfürdőn megtartott nyári szabadegyetemen. Elmondása szerint az összeg rendelkezésre áll, az ügyben pedig már lépésre sarkallta Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert is.

Kritikus helyzetben vannak a hazai bankok, és nem engedhetnek meg maguknak további veszteségeket a kormány tervezett devizahiteles mentőakciója miatt - nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek a Raiffeisen Bank magyar leányának vezérigazgatója. Ugyanakkor biztató jelnek látja, hogy a kormány tárgyalásokba kezd a bankokkal az ügyben.

Folytatja gyengélkedését a forint az euróval szemben, egy kisebb gyengülés után a 297,7-es szintig jutottak a jegyzések, holott pénteken még 296 közelében is járt az EURHUF árfolyama.

Az EURHUF árfolyama

Forrás: Origo
Forrás: Origo

Nyoma sincs Európában az ázsiai gyengélkedésnek

A gyenge ázsiai hétkezdés nem ragadt át az európai piacokra, szinte valamennyi fontosabb index a pozitív tartományban nyitott, 0,1-0,6 százalékos pluszok mutatkoznak.

Forrás: Origo
Forrás: Origo

Akár 6 milliárd fontos tőkeemelést is bejelenthet a héten a Barclays a Wall Street Journal értesülései szerint. A Sunday Times viszont úgy tudja, csak 4 milliárd font nagyságú lehet a tőkebevonás. Az angol bank a szigorodó szabályozásoknak akar megfelelni, ami előírja a bankok tőkeáttételének csökkentését. A Financial Times szerint a Barclays 2014 végéig eltolná a tőkeemelést.

Megegyeztek a Bank of Cyprus betétesei arról, hogy mekkora veszteséget érnek majd el 100 ezer euró fölötti betétesek. A Reuters szerint a betétek 47,5 százalékát részvénnyé alakítják át.

A Siemens felügyelőbizottsága hivatalosan is felkérte a távozásra a cég vezérigazgatóját, Peter Loeschert. A 2007-ben megválasztott cégvezető nem tudta hozni az elvárásokat, ráadásul a múlt héten a vállalat bejelentette, hogy a 12 százalékos profitmargint nem tudják elérni.

A Danone és a Ryanair is közzétette előző negyedéves számait, előbbi pozitív, míg utóbbi inkább negatív meglepetést okozva az elemzőknek. A Ryanair 2,1 százalékos mínusszal, míg a Danone 2,9 százalékos plusszal nyitott, részletes elemzésekkel a délelőtt folyamán jelentkezünk a két társasággal kapcsolatban.