Arabok menthetik meg a Raiffeisent?

Vágólapra másolva!
Elképzelhető, hogy egy közel-keleti befektető mentheti meg a tőkehiányban szenvedő Raiffeisen Bankot, derül ki a nemrégiben kinevezett vezérigazgató újabb interjújából. Eddig annyit lehetett tudni, hogy üdvözölnék egy új stratégiai befektető érkezését, ugyanakkor vélhetően nem ez lesz a tőkeemelés elsődleges iránya, bankon belül inkább az eredménytartalékot használnák fel e célra. 
Vágólapra másolva!

Újra téma a Raiffeisen tőkeemelési terve

Karl Sevelda, a Raiffeisen Bank International nemrégiben kinevezett vezérigazgatója az osztrák WirtschaftsBlattnak adott interjújában megerősítette, hogy bankja több variáció közül is választhat a tőkeemelés terén. Az elemzői becslések szerint 1,8 milliárd dollárt kellene összegyűjteniük, hogy a nemzetközi tőkekövetelményeknek megfeleljen a bank.

Mint megtudtuk a pénzintézeten belül elsősorban az eredménytartalék felhasználását részesítenék előnyben a tőkeemelés terén, de Sevelda azt sem tartja kizártnak, hogy magyar, vagy szlovén eszközeiből értékesítene az ügy érdekében. Ez pedig egyáltalán nem lehet nagy meglepetés, hiszen a magyar piac már régóta a fekete bárányok között foglal helyet, ráadásul a vezérigazgató egy korábbi, a Format magazinnak adott interjújában már kifejtette, hogy visszafogná üzleti aktivitását az imént említett piacokon.

Némi újdonság lehet a befektetők számára, hogy akár egy közel-keleti befektető is megmentheti az osztrák pénzintézetet, ugyanakkor Sevelda elmondása szerint konkrét udvarlójuk még nincsen. A vezérigazgató korábbi interjúi során kiemelte, hogy a Raiffeisen nem zárkózna el egy új stratégiai befektető érkezésétől sem.

Nagy lenne a hígulás

Az új részvények kibocsátását legkevésbé a jelenlegi nagytulajdonos, a Raiffeisen Zentralbank támogatná, hiszen ezzel csökkenne befolyása az osztrák pénzintézetben. Aggályainak adott hangot legutóbbi elemzésében a Berenberg is, az elemzőház számításai szerint 1,7-2 milliárd eurós tőkeemelésre lenne szüksége a Raiffeisennek 2014-ig, ami jókora felhígulással járna a jelenlegi tulajdonosi struktúrában. Ennek tudható be, hogy 12 eurós célárával a legpesszimistább várakozást fogalmazta meg a bankpapírra.

Forrás: Origo

Sevelda mellett a Raiffeisen Bank magyar operációjának vezérigazgatója is megszólalt, Heinz Wiedner a Reutersnek adott interjújában kifejtette, hogy a hazai bankok kritikus állapotban vannak, és nem képesek további veszteségekkel megküzdeni. Elmondása szerint akármilyen megállapodásra is jussanak a kormánnyal, az nem lehet lényeges hatással sem a költségvetésre, sem pedig a bankok profitabilitására. Mindenesetre üdvözölte, hogy a magyar kormány tárgyalásokat kezdeményezett a bankokkal a devizahitelesek megmentése érdekében.

Ismét markáns szinthez ért az árfolyam

Nemrégiben az Investor.hu már felhívta rá a figyelmet, hogy a kulcsszinteken mozgó Raiffeisen részvénye akár a csatornatetőt is megközelítheti. Örömmel jelenthetjük ki, hogy az árfolyam már csak egy karnyújtásnyira található a csökkenő trendcsatorna tetejétől, ami szintén markáns szintnek ígérkezik, hiszen az előrehaladást az 50 napos mozgóátlag is erősíti. Ellenben, ha mégis megugrana az árfolyam, akkor akár a 26 eurós szintet is megközelítheti a Raiffeisen, de optimista esetben 29 euróig is száguldhat a bankpapír. Lefordulás esetén viszont a csatornaaljig is visszacsúszhat az árfolyam.

Az irányt nagyban befolyásolhatja a bank második negyedéves gyorsjelentése, erre azonban még augusztus 22-ig várniuk kell a befektetőknek. Eközben egyik legnagyobb versenytársa, az Erste Bank már holnap lerántja a leplet április-júniusi számairól.

A Raiffeisen Bank árfolyama (Bécs)

Forrás: Origo