A kormány százezer közmunkást dolgoztat a télen

Vágólapra másolva!
Kétszázezer fő téli közfoglalkoztatásáról döntött a kormány. Három év alatt csak pár tízezerrel nőtt a versenyszférában dolgozók száma, a közmunkaprogramoknak viszont sokat köszönhet a három év alatt négyszázezer új munkahelyet ígérő kormány: közmunkásokkal együtt bő 150 ezerrel többen dolgoznak ma az országban, mint három éve.
Vágólapra másolva!

Kétszázezer munka nélkül levő embert von be a közmunkaprogramba a kormány idén télen, erről döntött a kabinet a Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint. Közülük 100 ezren dolgoznak majd 2013 novemberétől 2014 áprilisáig. További 100 ezren pedig olyan képzést kapnak a közfoglalkoztatás keretében, amellyel a nyílt munkaerő-piacon történő elhelyezkedési esélyeik növekedhetnek, ígéri a tárca.

A közmunkaprogramokban idén durván már 300 ezren vesznek részt, de ezek a programok ősszel le szoktak állni, és jellemzően csak tavasszal indulnak újra. 2011 és 2012 januárjában a 20 ezret sem érte el a közmunkások száma. A kormány mostani döntésével a 2014 tavaszi parlamenti választások előtti hónapokban más lesz a helyzet.

A közmunkaprogram egyébként sokat jelent a kormánynak. A legfrissebb adatok szerint, idén a március-május közötti három hónapos intervallumban (a statisztikai hivatal így mér) 3,910 ezren dolgoztak az országban, míg három éve, vagyis a parlamenti választások idején 3,756 ezren. Három év alatt tehát 154 ezerrel nőtt a dolgozók száma az országban.

A közfoglalkoztatottak három éve 186 ezren voltak, idén a kormány tervei szerint 300 ezerre hízik a számuk. Vagyis az országban dolgozók száma úgy nőtt három év alatt 154 ezerrel, hogy közben a közmunkaprogramokban körülbelül 114 ezerrel többen vettek részt – másképpen: a versenyszférában alig dolgoznak többen ma, mint három éve.

Az Orbán-kormány egyik markáns ígérete volt, hogy tíz év alatt egymillió, négy év alatt háromszázezer új munkahely jön létre az országban.