Már a legnagyobbak sem üzletelnének az árupiacon

Vágólapra másolva!
A fizikai nyersanyag kereskedéssel foglalkozó üzletágának eladását tervezi az egyik legnagyobb amerikai bank, a JP Morgan. A pénzintézet a szabályozások módosulása miatt döntött úgy, hogy kiszáll ebből tevékenységből. A divízió meglehetősen fontos volt a JP Morgan számára, hiszen az elmúlt évtizedben komoly összegeket költött arra, hogy a legnagyobb fizikai kereskedővé váljon.
Vágólapra másolva!

A tervek szerint az USA-ban be szeretnék tiltani a bankok esetében a fizikai nyersanyag kereskedést. Az utóbbi hónapokban a hatóságok az USA-ban több vizsgálatot is indítottak a nagybankok ellen a fizikai nyersanyagárak manipulálása miatt. Ezért kapott rekordösszegű bírságot néhány héttel korábban például a Barclays és ezért folytat tárgyalásokat a JP Morgan a hatóságokkal egy 410 millió dolláros bírságról. Mindkét cég a kaliforniai energiaárakat machinálta korábban.

A tervezett szabályozói változások miatt úgy döntött a JP Morgan, hogy eladja a fizikai nyersanyag kereskedéssel foglalkozó divízióját, mely 600 embert foglalkoztat és többek között raktárakat, illetve erőművekben részesedést birtokol. 2013 első félévében a divízió 700 millió dolláros bevételt termelt, ami a teljes bankcsoporthoz képest nem számít túl nagynak. Az elmúlt években nagyjából 2 milliárd dollárt költött különböző akvizíciókra a JP Morgan a szektorban.

A bankok tevékenységéhez a fizikai nyersanyag kereskedelem nem tartozik hozzá szorosan, mégis meghatározó szereplővé tudták a pénzintézetek magukat kinőni. A Wall Street Journal szerint 2010 decemberében a JP Morgan rézraktáraiban 1 milliárd dollárt meghaladó értékű készlet halmozódott fel, ami 175 ezer tonna rezet jelent. A nagyságot jól szemlélteti, hogy abban az időben a legnagyobb, londoni kereskedőházakban összesen - ami a világ egyik legfontosabb rézkereskedő központja - csak alig volt kétszer nagyobb készlet.

A réz kereskedés mellett a JP Morgan a földgáz üzletben is a legnagyobb banknak számított, 25 milliárd köblábnyi földgáz tározót lízingelt a pénzintézet.

Nemcsak a JP Morgan, hanem a Goldman Sachs és a Morgan Stanley is azon dolgozik, hogy kiszálljon az üzletből. A bankok közül többen is birtokolnak, vagy legalábbis részesedéssel rendelkeznek olajvezetékekben, raktárakban, erőművekben, melyek messze esnek a klasszikus banki tevékenységtől.