Varga: Csak a lakáshiteleseket mentjük meg

Vágólapra másolva!
A kormány a bankokkal és civilszervezetekkel folytatandó egyeztetéseken jelöli ki, miként akarja megmenteni a lakáscélú forint- vagy devizahiteleseket. Viszont a költségvetés sok terhet nem vehet magára, és a kabinet a mielőbbi lezárásban gondolkodik, vagy mégsem - ez rajzolódik ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szavaiból.
Vágólapra másolva!

Csak azoknak kíván segíteni a kormány az újabb mentőcsomaggal, akik lakáscélú hitelt vettek fel, legyen az deviza- vagy forinthitel - derül ki a Portfolio.hu interjújából, amelyet Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel készített. Azokkal a devizahitelekkel, amelyek mögött szintén ingatlanfedezet van, de szabad felhasználásúak, nem foglalkozik a mentőcsomag. Ahogyan az autóvásárlásra felvett hitelek is kívül esnek a mostani akció hatókörén.

A forinthiteleseket valamilyen formában meg fogják segíteni, de hogy milyen formában, az nem kristályosodott ki. Ahogyan az sem, hogy milyen gyorsan akarja lezavarni a kormány az akciót, ez a Bankszövetséggel és a civilszervezetekkel való egyeztetések során alakul ki. Egyszer azonban példaként felhozta, hogy a felvételkori árfolyamon is lehetne törleszteni.

Varga az interjúban hol arról beszél, hogy gyorsan le szeretnék zárni ennek a kérdésnek a megválaszolását, hol pedig arra tesz utalást, hogy az átlagosan 11 évnyi hátralevő futamidejű devizahitelek minél előbb kifussanak, a kormány ezt a folyamatot szeretné felgyorsítani, de nem hajt a tatár. Azt is át kell gondolniuk, hogy mi legyen azokkal, akiktől már elvették a bankok a lakásukat, és el is árverezték.

Abban a kérdésben is nyitva hagyott mindent a miniszter, hogy a kérdés rendezése milyen tehermegosztás mellett képzelhető el. Egy másik mondatával viszont kijelölte, hogy az állam kevés terhet tud magára vállalni, mert nem akar visszakerülni az uniós deficiteljárás alá.

Azt mondta, hogy a kormánynak nem érdeke, hogy recsegjen-ropogjon a bankrendszer. Elmondása szerint túlzók azok a feltételezések, hogy 1000 milliárd forintnál nagyobb veszteség érheti a bankrendszert.

Arra sem mondott semmit a miniszter, hogy egy kijelölt árfolyamon való törlesztést, forintra váltást akar-e a kabinet, vagy másfajta megoldásban gondolkodik, illetve hogy egyszeri lépést vagy egy elnyújtott folyamatot preferál-e a kabinet. Államtitkára azonban ma a Bloombergnek adott nyilatkozatában a forintra váltás mellett érvelt, és amellett, hogy szerinte a hátralevő futamidőt a felére szeretnék csökkenteni.

Varga politikai kockázatnak nevezte azt, ami "a lakásukat elvesztő, kilakoltatott, az utcán tiltakozó emberek formájában jelenik meg", szerinte ez mindenki számára kockázat.

A miniszter elmondta, hogy a családi adókedvezmény kiterjesztése 45 milliárd forintot vesz ki a költségvetésből, ennyit ad az érintett 270 ezer dolgozónak.