Mi történik az Egisszel és a Richterrel?

Vágólapra másolva!
Rendkívül rossz napot fogtak ma ki a hazai gyógyszerpapírok, a Richterre és az Egisre is komoly eladói nyomás helyezedik. Brókerkörökből származói információink szerint a befektetők a gyorsjelentés közeledtével profitrealizálásba fogtak a két gyógyszepapírban.
Vágólapra másolva!

Közeleg a számadás

Komoly eladói nyomás helyeződik a hazai gyógyszerpapírokra a hét utolsó napján, az Egis 4, míg a Richter közel 3 százalékos mínuszt hozzott össze a pénteki kereskedés során. Komoly vállalati hír egyik cég esetében sem látott napvilágot, inkább a közelgő gyorsjelentésnek lehet szerepe az eladásokban, amit az is erősít, hogy ma jelentek meg a konszenzus számok, igaz ezek még nem tekinthetők véglegesnek.

Egyelőre úgy néz ki, hogy a Richter a negyedéves üzemi profitja jókora, 11,5 százalékos visszaesés elé néz, ennek ellenére a nettó eredmény csak minimális mértékben fog zsugorodni, ami a negyedév végi devizaárfolyamok pénzügyi eredményre gyakorolt várható pozitív hatásával magyarázható. Az Egis esetében egyelőre még csak 3 elemzői becslés érkezett, így a számait még nagyobb óvatossággal érdemes kezelni. Ezt jól mutatja, hogy a nettó profit terén jelenleg igen nagy a szórás 3-5,9 milliárd forint között.

Mindkét társaság jövő héten teheti közzé előző negyedéves számait, amíg az Egis augusztus elsején számol be eredményéről, addig a Richter esetében még nincs meg a konkrét időpont, de várhatóan a hét második felében fog sor kerülni az eseményre.

Nem kecsegtet sok jóval a technika

Tecnikai szemmel nézve nem festenek túl jól gyógyszerpapírjaink, de kettejük közül mégiscsak a Richter szénája áll rosszabbul. A nagyobbik hazai gyógyszerrészvény ugyanis ma egy csapásra letörte a 200, majd az 50 napos mozgóátlagot is. Ráadásul az elmúlt három kereskedés során kirajzolt nagytestű sötét gyertyák (három fekete holló alakzat) is pesszimista képet vetítenek előre.

A Richter napi grafikonja

Forrás: Origo

Eközben az Egis nem hogy nem tudott visszakerülni a 22 000 forintos szint fölé, ahol már egy hónapja próbál tartósan megragadni, de az 50 napos mozgóátlagot is letörte.

Az Egis napi grafikonja

Forrás: Origo

Nem sikerült legyűrni az akadályokat

Hosszabb távon nézve, a Richter árfolyama a heti grafikonon éppen az 50 hetes mozgóátlagról fordult le az elmúlt 5 kereskedési napban. Ezzel újra a háromszög alakzat alsó szárát vette célba nagyjából 3400 forint környékén. Sikeres kitörés esetén a felső szárban lelhetett volna komoly ellenállásra 3800 forint közelében.

A Richter heti grafikonja

Forrás: Origo

Az Egis számára a 22 000 forintos szint hosszú távon is igen fontosnak bizonyul, tehát nem túl jó jel, hogy nem sikerült bevennie a gyógyszerpapírnak. Az elmúlt két nap lejtmenete miatt pedig a 20 000 forintos pszcihológai szintig is visszacsúszhat az árfolyam. Habár letörése nem lenne túl jó jel, az emelkdő trendvonal még mindig megállíthatná a csökkenést. Némi pozitívum lehet, hogy a nevezetes mozgóátlagok vételi szignált készülnek adni.

Az Egis heti grafikonja

Forrás: Origo