Kiszabadítanák a devizahiteleseket az évtizedes fogságból

Vágólapra másolva!
Nem jogi, hanem gazdasági kérdés a devizahitelesek megmentése, olyan megoldást kell találni, amelyben nem csak a bankok viselik a terheket - mondta az NGM államtitkára, aki szerint a cél a forintra váltás úgy, hogy a hitelek futamideje a felére csökkenjen.
Vágólapra másolva!

Nem kell a végtörlesztéshez hasonló intézkedésre számítani - mondta a devizahitelesek megmentéséről szóló tervekről Orbán Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a Bloombergnek.

Azt egyértelművé tette, hogy a kormány célja a devizahitelek forintosítása, méghozzá úgy, hogy a hitelek átlagos lejárati ideje a felére csökkenjen. Orbán Viktor kormányfő péntek reggel azt mondta, sürgős feladatként adta ki Varga Mihály miniszternek a devizahiteles-ügy megoldását.

Az államtitkár szerint nincs szó arról, hogy a teljes terhet a bankok viselnék, a kormány ugyanis nyitott arra, hogy egy ésszerű terv keretében megossza a költségeket. Bevonják a Magyar Nemzeti Bankot is, mert szerepe lehet a forintra váltásban. Elmondása szerint évekig is eltarthat a program megvalósítása.

Az államtitkár szerint mindenképp szükség lesz arra, hogy megkülönböztessék a teljesítő és a nem teljesítő hiteleseket, illetve nem hozhatnak olyan döntést, amellyel a forinthitelt választók rosszabbul járnának.

A kormány gazdasági és nem jogi kérdésként fogja fel a devizahiteles-problémát - mondta Orbán Gábor. Szerinte a pénzügyi rendszer stabilitása nem függhet egy rossz pénzügyi terméktől. "Ezek nem érvénytelen szerződések, de nincs keresnivalójuk a háztartásoknál" - mondta az államtitkár, aki elárulta, hogy az apparátus néhány hónapot kapott arra, hogy egy mindenki számára megfelelő megoldást találjanak. Egyes pontokat már az idén el kell fogadniuk.