Vágólapra másolva!
A hagyományos pénztárgépek cseréje összesen több mint 40 milliárd forintba kerülhet a kereskedőknek. Az Országos Kereskedelmi Szövetség szerint az engedélyt megszerző pénztárgép-forgalmazók várhatóan csak később kezdenek versenyezni az áraikkal, és ezt érdemes kivárni.
Vágólapra másolva!

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) szerint az új, adóhatósághoz beköthető pénztárgépek megrendelésével még célszerű várni néhány hetet. Hiába rendel ugyanis egy szolgáltató pénztárgépet, úgysem kapja meg rövid időn belül.

A Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal eddig csupán három pénztárgéptípus forgalmazását engedélyezte. A következő időszakban engedélyt kapó pénztárgép-forgalmazók érdeke viszont az lesz, hogy árversennyel mérsékeljék a későbbi engedélyezés hátrányait - írja az MTI.

Mindhárom engedéllyel már rendelkező típus ára 170 ezer forint körüli lesz. Az OKSZ szerint - 250 ezer hagyományos pénztárgép cseréjéből kiindulva - ez azt jelenti, hogy áfa nélkül összesen több mint 40 milliárd forint lehet a kereskedőknél megjelenő költség. Ehhez jön még a beüzemelés, ami legalább 10-15 ezer forint lehet gépenként.

A szolgáltatók korábban arra számítottak, hogy az új pénztárgépek ára 130-150 ezer forint körül lesz. A legkisebb vállalkozások számára ez is megfizethetetlen összegnek számít - hívja fel a figyelmet a kereskedelmi szövetség. Hozzáteszi azt is: az 500 millió forint éves árbevétel alatti vállalkozások legfeljebb öt pénztárgép cseréjéhez gépenként 50 ezer forint támogatást kaphatnak.

Az engedélyezett pénztárgépeket forgalmazók már gyűjtik a megrendeléseket. A visszaigazolásokból arra lehet következtetni, hogy a gyártás fokozatos felfutása csak augusztusban várható.

Arra is felhívják a figyelmet, hogy a pénztárgép üzembe helyezéséhez szükséges azonosító igénylését, valamint a támogatás igénylését is mindenképpen célszerű mielőbb elindítani az adóhatóságnál. Célszerű a jelenlegi árból alkudni, ami úgy a legkönnyebb, ha többen összeállnak, és nagyobb számban rendelnek pénztárgépet.