Nem döngöli földbe a bankokat a kormány?

Vágólapra másolva!
Lekerült a napirendről a devizahiteles mentőcsomag legszélsőségesebb megoldása, amellyel egyedül a bankok nyakába varrták volna az árfolyamváltozásból eredő több mint 1000 milliárd forintos összeget, írja a Népszabadság Online a miniszterelnökhöz közeli forrásra hivatkozva. A kormány egyeztetni fog a pénzintézetekkel és a Bankszövetséggel a konkrétumokról, de a devizahiteles akció elhúzódhat akár 3-5 évig is.
Vágólapra másolva!

Állítólag lekerült a napirendről a tegnapi kormányülésen a devizahiteles helyzet legszélsőségesebb megoldása, vagyis, hogy a bankok egyedül állják az árfolyamváltozás miatti különbözetet (számítások szerint több mint 1000 milliárd forint), írja a Népszabadság Online (Nol.hu) a miniszterelnökhöz közel álló forrásra hivatkozva. A devizahiteles mentőakció akár 3-5 évig is eltarthat, és az csak a lakáscélú jelzáloghitelekre vonatkozna.

A bankok számára legfájdalmasabb verzó az úgynevezett "horvát precedens" lett volna, miszerint a hitelesek a szerződésük aláírásakor érvényben lévő árfolyamon törleszthették volna vissza tőkeösszegüket, míg a különbséget egyénileg követelhetnék bankuktól. A Nol.hu szerint ez került le tegnap a lehetséges megoldások asztaláról.

Bár szerdán nem született döntés a kérdésben, Varga Mihály elmondta, hogy a lakáscélú devizaalapú hiteleket ki kell vezetni a piacról, és ennek érdekében tárgyalásokat is kezdeményezett az érintett pénzintézetekkel. Ma pedig a Bankszövetség elnökével egyeztethet a nemzetgazdasági miniszter a szerdán megfogalmazott devizahiteles megoldási javaslatokról, jövő héten pedig meg is kezdődhet a tárgyalássorozat.

Más forrásra hivatkozva azt is írja az újság, hogy a kormány a pénzpiaci helyzetet is figyeli, mivel a túl gyors és váratlan döntések a külföldi befektetőkben megrengethetnék a bizalmat Magyarországgal kapcsolatban.

A Nemzetgazdasági Minisztérium a nol.hu információi szerint egy 4 pontos tervvel állt elő, aminek egyik javaslata a hitelintézetek számára elviselhetőbb megoldás lenne, ami "csak" 50 milliárd forint veszteséget jelentene. De állítólag szerepelt a javaslatok között a magáncsőd intézményének vizsgálata, valamint, hogy csak a legrosszabb helyzetben lévő hiteleseket mentenék meg, illetve egy olyan verzió is, hogy minden devizaadósnak kötelezően be kellene lépnie az árfolyamgát-rendszerbe.

Amíg nem születik végleges döntés az üggyel kapcsolatban, fennmarad a bizonytalanság a magyar bankrendszer, így az OTP körül is. Az OTP nagy kilengéseket produkált a tegnapi kereskedésben, a megjelent miniszteri nyilatkozatokra és a Csányi Sándor által tartott sajtótájékoztatóról érkező információkra. A híreket a befektetők összességében pozitívan fogadták, hiszen az OTP árfolyama több mint 4,5 százalékos pluszban tudott zárni.

Az OTP árfolyama

Forrás: investor.hu