Rajt-cél győzelem a magyar piactól

Vágólapra másolva!
Megközelíteni sem tudták ma a régiós piacok a magyar tőzsdét, ami egész nap a pozitív tartományban mozgott, köszönhetően az OTP jó teljesítményének. Nem volt ilyen szerencsés a forint, az euróval szembeni árfolyam 297,3-ig csúszott vissza a gyenge nemzetközi hangulatban.Közben a nemzetközi piacokon a legnagyobb sztorit a Facebook szolgáltatja, aki a kedvező gyorsjelentése után elképesztő mértékű emelkedést produkált, és jelenleg is 25 százalék feletti emelkedésben található. Az európai gyorsjelentők már nem voltak ilyen szerencsések, valamennyi vállalat részvényét padlóra küldték ma a befektetők a gyenge nemzetközi hangulatban.
Vágólapra másolva!

Nagyot ment ma a BUX

Hiába volt rendkívül gyenge ma a nemzetközi hangulat, a BÉT-en ez nem zavarta a befektetőket, és a magyar tőzsde 0,6 százalékos pluszban zárt. Európában jócskán mínuszban zártak a piacok, valamint a régióban sem volt hasonlóan jól teljesítő tőzsde.

Forrás: Origo

A hazai parkett erejét főleg az utóbbi időben rendkívül sokat emlegetett OTP adta, 2,1 százalékos pluszban zárt a bankpapír. A pozitív tartományban zárt a Mol és a Magyar Telekom is, igaz az OTP teljesítményét megközelíteni sem tudták. A defenzív papírok viszont nem voltak ma erősek, a Richter 1,1, míg az Egis 1,4 százalékot veszített.

Forrás: Origo

Megerősítette a Bank of America elemzőház a korábbi várakozását, miszerint a kamatcsökkentési ciklus végére 2,5 százalékra csökkenhet a hazai alapkamat. A Morgan Stanley szakértői szerint pedig korábbi várakozásukkal ellentétben csak a negyedik negyedévre mérséklődhet 3,5 százalékra a jegybanki ráta.

297,3 közelében ingadozik a forint az euróval szemben, folytatva ezzel az elmúlt napokban látott lassú, fokozatos gyengülést.

Az EURHUF árfolyama

Forrás: Origo

Nem volt nagy érdeklődés ma a 3,5 és 10 éves kötvényaukción, a 10 éves kötvény esetében csak a meghirdedett mennyiség 70 százalékát sikerült kibocsátani. Az átlaghozamok nem alakultak rosszul, kivéve a 10 éves kötvényt, ahol jelentősebb hozamemelkedés mutatkozott.

Forrás: Origo

Bajban a Siemens

Nem fogja elérni a 2014-re tervezett profitszinteket a Siemens a menedzsment mai közleménye szerint. A részvény 5 százalékot esett a hírre.

Európában nem sikerült talpra állni ma a piacoknak, egyedül a spanyol IBEX35-nek sikerült pluszokban tartózkodni. A német DAX 1 százalékot esett, de a francia és angol tőzsdék sem szerepeltek túl fényesen.

Forrás: Origo

0,6 százalékkal nőtt az előző negyedéves 0,3 százalék után az Egyesült Királyság GDP-je, ez pedig megegyezik az elemzői várakozásokkal. A jelentésből kiderült, hogy 2010 harmadik negyedéve óta először növekedtek egyszerre a gazdaság fontosabb szektorai.

Érdemes felülsúlyozni a befektetések a között a sokat látott európai bankszektort a Credit Suisse szerint, pedig idén éppen nem a legjobban teljesítő részvények ezek. A szektor egyre stabilabban áll a lábán, miközben az értékeltségek még nem szálltak el egyáltalán a svájciak szerint.

Több fontosabb cég is közzétette előző negyedéves, vagy éppen féléves számait. A BASF, a Michelin, vagy éppen az Orangebefektetői pedig kivétel nélkül megbüntették ezeket a cégeket, jelentős mínuszokba ütve vissza az árfolyamokat.

Megállíthatatlan a Facebook

Elképesztő nagyot ugrott ma a Facebook árfolyama a várakozásokat több szempontból meghaladó gyorsjelentésre. A közösségi oldal mobilos felhasználói tábora lehengerlő ütemben bővül, és úgy tűnik, megtalálta a módját a cég, hogy ez a bevételeket se vesse vissza. Sőt, újabb lendület jeleit látni a számokban.

A Facebook árfolyama (Nasdaq)

Forrás: Origo

A piacon ma ezzel együtt nincs jó hangulat, a Dow 0,3 százalékos mínuszban jár, de az S&P 500 sem tud ma erősödni. A nyugat-európai negatív hangulat tehát az USA-ban is érezteti hatását.

Forrás: Origo

A szektorok is felemásan teljesítenek ma, míg a közművek és a nyersanyagkapcsolt cégek felülteljesítők, addig az ipari és pénzügyi cégek nem remekelnek.

Forrás: Origo

Meglehetősen jól sikerült a tartós cikkek rendelésállománya az USA-ban. Júniusban 4,2 százalékos bővülést regisztráltak havi alapon, miközben csak 1,4 százalékos bővülést vártak az elemzők. A közlekedési eszközökkel tisztított adat viszont nem változott, holott 0,5 százalékos növekedésre számítottak a szakemberek.

1,41 milliárd dolláros nyereséget ért el az egyik legnagyobb autógyártónak számító General Motors az előző negyedévben,ami részvényenként 84 centet jelent. Mivel a befektetők csak 76 centes EPS-re számítottak, így a jelentés kedvezőnek számít, 2,1 százalékos pluszban várja a nyitást a General Motors. A társaság árbevétele is túlszárnyalta a várakozásokat. Az európai egység üzemi szinten 54 millió dolláros mínuszt hozott össze.

A várakozásokat meghaladó profitról számolt be a 3M is, ugyanis az ipari konglomerátum részvényeként 1,71 dolláros nyereséget ért el, holott az elemzők csak 1,70 dollárt vártak. Az árbevétel tekintetében viszont minimális elmaradás látható a konszenzushoz képest.