Vágólapra másolva!
Érdemes felülsúlyozni a befektetések a között a sokat látott európai bankszektort a Credit Suisse szerint, pedig idén éppen nem a legjobban teljesítő részvények ezek. A szektor egyre stabilabban áll a lábán, miközben az értékeltségek még nem szálltak el egyáltalán a svájciak szerint.
Vágólapra másolva!

Pozitívan ítéli meg az európai bankokat a Credit Suisse globális részvényelemző csapata, a szektorra vonatkozó ajánlását így felülsúlyozásra változtatta. Ez azt jelenti, hogy a széles részvénypiaci indexekben elfoglalt súlyához képest a bankszektor papírjaiból többet érdemes a portfóliókban tartani a svájci bank szerint.

A pozitív értékítélet hátterében a kedvező értékeltségek, a javuló tőkehelyzet és készpénztermelés és a szektor idén látható alulteljesítése állnak. Az elemzők hangsúlyozzák, hogy nem kimondottan az európai makrogazdasági kilátások miatt ítélik kedvező befektetési célpontnak a bankokat, főként nem a továbbra is gondokkal küzdő eurózónában.

Az európai bankok összesen még mindig mintegy 85,7 milliárd eurónyi tőkehiánnyal küzdenek a Bázel 3 szabályok által elvárt tőkeszintekhez képest, de az elemzők szerint 2014-re ez a hiány a felére süllyedhet, ami lényegesen csökkenti a szektorra leselkedő kockázatokat és a bankok sebezhetőségét.

Az egyedi részvények között a Deutsche Bank is felkerült a leginkább kedvelt bankrészvények listájára a már korábban is ott szereplő HSBC, BNP Paribas, Société Générale és Julius Baer ötösfogat mellé. Az elemzés azt is kiemeli, hogy ugyan a perifériaországok piacairól nem szerepel a kedvencek között egyetlen bank sem, de az Intesa Sanpaolót relatíve vonzónak tartják a Credit Suisse bankelemzői. A skála negatív végén, a legkevésbé preferált papírok a Standard Chartered, RBS és az olasz Monte Paschi.

Az európai bankszektor valóban egészen gyengén teljesít idén, bár ha egyéves időtávon nézzük, azért a bankok szépen meneteltek, 2013 első felére fogyott csak el a szufla, most éppen ott tart a szektor, ahol január 1-én.

Forrás: Investor.hu