Zsákolja a részvényeket a lakosság

Vágólapra másolva!
Még a januári szinteknél is nagyobb mértékben kezdték el vásárolni a részvényeket az elmúlt időszakban a Bank of America Merrill Lynch lakossági ügyfelei, míg az intézmények egész évben nettó eladók voltak. Január óta az S&P 500 tőzsdeindex 18 százalékkal emelkedett, többször is új rekordmagasságokba érve, amiből  a jó időben vásárló befektetők is jókora hasznot húzhattak.
Vágólapra másolva!

A lakossági befektetők újra nagy részvényvásárlásba kezdtek az Egyesült Államokban, meghaladva még az év elején látott mértéket is, derül ki a Bank of America Merrill Lynch (BofA) heti rendszerességgel közzétett adataiból. A legutóbbi számok szerint viszont a befektetők már inkább tőzsdén kereskedett befektetési alapokba (ETF-ekbe) csatornázzák a pénzüket ahelyett, hogy egyenként választanának részvényeket.

Forrás: investor.hu

Ezzel szemben a BofA intézményi ügyfelei 2008 óta nem látott mértékben szabadulnak a részvényektől, az elmúlt négy hét során egyenesen rekordmértékben adva el részvényeket.

Forrás: investor.hu

Az idei év egészére vonatkozó ábra pedig azt mutatja, hogy a kisbefektetők egész évben nettó vevők voltak, holott az intézményiek folyamatosan táraztak ki a részvényekből. De a hedge fundok is inkább adták a papírokat az év során, bár ők legalább néha kirándulást tettek a vásárlók körébe.

Forrás: investor.hu

Ha azt feltételezzük, hogy a nagy intézmények jobban informáltak, mint a magánbefektetők, akkor ebből arra következtethetnénk, hogy ez akár a rali végét is jelentheti. Ha viszont azt nézzük, hogy idén az S&P 500 már több mint 18 százalékkal került feljebb év elejéhez képest, többször is új csúcsokat döntve, úgy hogy a BofA intézményi ügyfelei folyamatosan nettó eladók voltak, már nem biztos, hogy messzemenő következtetéseket vonhatunk le a piaci emelkedés végére vonatkozóan.

Az S&P 500 értéke (pontban)

Forrás: investor.hu

Mi az az ETF?

Az ETF a tőzsdén kereskedett befektetési alap angol nevének rövidítése. Az ETF-ek olyan befektetési alapok, amelyeknek befektetési jegyeit bevezetik tőzsdére, így a részvényekkel megegyező módon lehet adni-venni az alapot. Az ETF-ek általában indexkövető alapok, azaz egy előre meghatározott részvényindex összetételét képezik le pontosan, így egy tranzakcióval megvásárolhatóvá téve az egyébként nehézkesen előállítható nagy részvényportfóliókat.