Százmilliárdok sorsa dőlhet el ma

Vágólapra másolva!
Kormányülés lesz szerdán, amin a demográfiai programról dönthetnek, a devizahitelesek mentőcsomagjáról csak tárgyalnak, de még aligha határoznak, Csányi Sándor OTP-vezér és a Sólyom Airways vezetői is megszólalnak.
Vágólapra másolva!

Mozgalmas nap lesz a mai, a kormányülésen is két fajsúlyos téma kerül terítékre, megszólal Csányi Sándor OTP-vezér, és ma lesz a Sólyom Airways első megjelenése a nyilvánosság előtt.

A kabinet nagy eséllyel döntést hoz a demográfiai programról. Kiterjeszthetik a családi adókedvezményt, hogy a keveset keresők, illetve a sokgyerekesek is igénybe tudják venni az adókönnyítést. A rugalmas gyed, a frissdiplomások gyerekvállalásának bátorítása, a szülés után járó egyszeri kelengyepénz megsokszorozása, és a Népszabadság információja szerint a szocpol növelése is szóba jöhet azok között, amelyekből kiválasztja a kormány a program elemeit. Pár tízmilliárd forintot juttathat a kormány a gyerekvállalás ösztönzésére évente.

A kabinet tárgyal a devizahitelesek új mentőcsomagjáról. Bár döntés aligha születik, de áttekintik azokat a forgatókönyveket, megoldási lehetőségeket, amelyeket a nemzetgazdasági és az igazságügyi tárca készített. A bankszektor számára a legkevésbé fájdalmas megoldás a hitel felvételkori és a törlesztési árfolyama közötti árfolyamrés korlátozása lenne, pár tízmilliárdos kihatással. A legdurvább pedig az lenne a bankoknak, ha egy óriási veszteségleírásra kényszerítenék őket, a felvételkori árfolyamon lehetne törleszteni, ez több mint ezermilliárd forintnyi veszteséget is a bankok nyakába sózhat.

Kora délután kerül napvilágra az, amit Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója mond arról, miért adta el a napokban az összes OTP-részvényét. A bank vezére egy szűk körű háttérbeszélgetést tart.

Délután 2-kor kezdődik az új légitársaság, a Sólyom Airways első sajtótájékoztatója. A cég vezetése felvázolja a terveket.