Nem indul jól a nap a magyar piacon

Vágólapra másolva!
Egyelőre inkább negatív irányú nyitással kezdődött a hét talán leginkább várt kereskedési napja, a devizahitelesekkel kapcsolatos ügyben ugyanis elméletileg ma érkezhetnek újabb információk, ami az OTP-re is nagy hatást gyakorolhat. Egyedül a Richter tudja tartani a tegnapi jó formáját, ma is egyedüliként vezeti a magyar tőzsdét a nagyobb papírok közül.Közben Európában kedvezőbb hangulat uralkodik, ám túlzott elmozdulások itt sem láthatóak, hiszen a befektetők feltehetően a délelőtt érkező PMI adatokat várják.Olvassa el reggeli amerikai és ázsiai piaci összefoglalónkat is: Megállíthatatlan a Dow Jones
Vágólapra másolva!

Lemaradtak nyitáskor a régiós piacok

Nem kezdik jól a szerdai kereskedést a régiós tőzsdék, a lengyel és a magyar piac egyaránt mínuszban nyitott. Az osztrák ATX teljesít csak jól, 0,4 százalékos erősödésével.

Forrás: Origo
Forrás: Origo

A nagyobb magyar részvények közül a tegnap is remek formát mutató Richter kezdett legjobban, míg a Magyar Telekom és az Egis egyelőre stagnálást mutat. Az OTP és a Mol viszont nem teljesít jól, főleg a cégekkel kapcsolatos tényleges és várható kedvezőtlen hírek miatt.

Forrás: Origo
Forrás: Origo

296,4 közelében mozog a forint árfolyama az euróval szemben, miután tegnap jelentősen gyengítették a forintot Matolcsy György, jegybankelnök szavai a kamatvágások folytatódásáról.

Az EURHUF árfolyama

Forrás: Origo
Forrás: Origo

Elképzelhető, hogy ma mégsem születik döntés a devizahitelesek megsegítése ügyében - értesült a Népszabadság kormányzati forrásból. A napilap információi szerint a korábbi két verzióval szemben ugyanis legalább 6 javaslatot vizsgál a kormány. Rendkívül nagy a tét a magyar bankok számára, az intézkedés akár több száz milliárd forintos veszteséget is okozhat nekik.

Akár már az év vége előtt új frekvencia tendert írhatnak ki hazánkban, miután október végén felszabadul a 800 megahertzes - analóg földfelszíni rádiós műsorterjesztést szolgáló - sávtartomány -írja a Napi Gazdaság. Ezzel egyidőben további frekvenciákat is értékesíthet az állam, ugyanakkor részletes tervvel egyelőre még nem állt elő a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság.

A Mol-INA ügy újratárgyalását kérik a 10 évre elítélt Ivo Sanader védőügyvédei - írja a napi.hu horvát forrásokra hivatkozva. Horvátország ex-miniszterelnöke az egyik vádpont szerint 10 millió eurót fogadott el korábban annak fejében, hogy a Mol irányítói jogokat szerezzen az INA-ban. Horvátország egyébként nemrégiben jelentette be, hogy újra indítja Hernádi Zsolt, Mol-vezér elleni nyomozást.

Jó hangulatban vannak az európai piacok

A vártnak megfelelően a pozitív tartományban indították a mai napot a fontosabb nyugat-európai tőzsdék, de az emelkedések egyelőre nem olyan hatalmasak, 0,1-0,4 százalék között mozognak.

Forrás: Origo
Forrás: Origo

Az Air Lingusban légitársaságban lévő közel 30 százalékos részesedését akarja eladni a Ryanair, miután nem sikerült versenyjogi problémák miatt felvásárolnia az előbbi céget.

58 százalékot esett a Volvo negyedéves profitja éves szinten az európai recesszió és a lassuló kínai növekedés miatt. Ugyanakkor még így is sikerült túlszárnyalnia a kamiongyártónak az elemzői konszenzust árbevétel és profit soron is.

Vegyes számokat tett közzé a Daimler ma reggel. A német autógyártó nettó eredménye a lényegesen nagyobb a tavalyinál, főleg az EADS pakk eladásából származó bevétel miatt.