Ma mindenki az OTP-t akarta

Vágólapra másolva!
Határozottan az OTP-ről szólt a mai kereskedés, ami Csányi Sándor megnyugtató szavai után végül 4,7 százalékos pluszban zárt. Talán csak az árnyalhatja valamelyest a képet, hogy a devizahiteles kérdésben további bizonytalanság látszik, miután ma nem született döntés ezzel kapcsolatban. A Richter már nem volt ennyire erős ma, a 2,6 százalékos mínuszával még a tegnapi emelkedését is túlkorrigálta.Az európai piacokon az optimizmus volt a legfőbb jellemző, köszönhetően az Eurózónából és Németországból érkezett kedvező PMI adatoknak, így az indexek többsége a pozitív tartományban zárt.Amerikában viszont egyelőre az Apple nyújtja a pozitív meglepetést, közel 6 százalékot emelkedett a technológiai cég árfolyama a kedvező gyorsjelentés miatt, ami a Nasdaqot is húzza magával.
Vágólapra másolva!

Visszatértek a vevők az OTP-be

Szépen meghúzták nap végén is az OTP-t, ami Csányi Sándor szavai után már majdnem 5 százalékos pluszban is járt. A sajtótájékoztatón a vezérigazgató megerősítette, hogy jó egészségügyi állapotnak örvend, és nem is tervezi a visszavonulását. A részvényeladásokat pedig már korábban is tervezte az OTP elnök-vezérigazgatója, mivel az agrárszektorban beruházásokra készül. 4,7 százalékos pluszban, 4445 foriton zárt a bankpapír.

Az OTP árfolyama

Forrás: Origo

A többi magyar nagy papír már nem teljesített ilyen jól, igaz a Mol végül 1,2 százalékos pluszt azért csak összekapart. Az Egis és a Magyar Telekom viszont már nem volt ilyen szerencsés, előbbi stagnálással, míg utóbbi 3 forintos csökkenéssel zárta a napot, de a legnagyobb vesztes egyértelműen a Richter lett, a 2,6 százalékos visszaesésével a tegnapi 2,3 százalékos pluszát is elveszítette.

Forrás: Origo

A régiós piacok között végül a BUX is jól teljesített, 1 százalék feletti pluszok születtek a főbb tőzsdéken, kivétel csak a lengyel piac volt, ahol míniszba csúszott a WIG20 index.

Forrás: Origo

Mégsem tette közzé a kormány a devizahitelesek megsegítését célzó új terveit, ráadásul a kormányszóvivői tájékoztató is elmaradt. Varga Mihály ennek ellenére az MTI-nek elmondta, hogy a lakáscélú devizaalapú hiteleket ki kell vezetni a piacról, aminek érdekében tárgyalásokat is kezdeményezett az érintett pénzintézetekkel.

Napközben kisebb-nagyobb kilengéseket mutatott a forint árfolyama az euróval szemben, ám végül a 295,8-as szint közelében talált megnyugvásra, pont ott, ahol a nap elején járt.

Az EURHUF árfolyama

Forrás: Origo

A vevők domináltak Európában

Jól teljesítenek ma az európai piacok, a fontosabb indexek közül a belga BEL20 már az 1,3 százalékos pluszt ostromolja, de az alulteljesítő angol FTSE100 is 0,1 százalékkal erősödik.

Forrás: Origo

A jó hangulat főleg a kedvező makrogazdasági adatokból táplálkozott, az eurózóna feldolgozóipari beszerzési menedzserindex ugyanis 50,1 pontos lett a várt 49,1 pont helyett, míg a szolgáltatószektor beszerzési menedzserindexe a várt 48,7 helyett 49,6 pontos lett.

A német PMI adatok is kedvezőek lettek, a feldolgozóipari 50,3 pont a 49,2 helyett, míg a szolgáltató szektorbeli PMI 52,5 pontot ért el a várt 50,7 helyett.

Hatalmas szárnyalásba kezdett ma az easyJet árfolyama miután a fapados légitársaság több mint 10 százalékos bevétel növekedésről számolt be a június végén záruló negyedévében éves szinten. A cég vezetése pedig a jövőt illetően is kifejezetten optimista, hiszen a szeptember 30-án záródó üzleti évükben 450-480 millió fontos adózás előtti profitot várnak, ami 40-50 százalékkal haladja meg a tavalyi eredményt.

Szárnyal az Apple

A tegnap alulteljesítő Nasdaq eddig a nap egyedüli indexe, aki erősödést mutat be, ám jelentős részben az Apple-nek köszönheti jó teljesítményét. A többi piacon 0,3 százalékos mínuszok mutatkoznak.

Forrás: Origo

Csak a technológiai szektor tartja ma magát 1,1 százalékos átlagos árfolyam emelkedéssel, bár ennek nagyrészét az Apple adja, aki 5,8 százalékos pluszban jár, a kedvező gyorsjelentés miatt.

Forrás: Origo

8,3 százalékkal bővült az előző hónaphoz képest az újlakás-értékesítések száma, ami 497 ezer lett júniusban. Az adat igen pozitívnak értékelhető, hiszen az elemzők csak 1,7 százalékos növekedést vártak.

Nagyon jól megy a Ford szekere az idei évben, ezért az USA második legnagyobb autógyártója meg is emelte 2013-as eredményeire vonatkozó várakozásait. Az optimizmust erősíti, hogy a második negyedévben több mint húsz százalékkal múlta felül egy részvényre jutó profit szinten az elemzői prognózisokat a társaság, köszönhetően többek között az amerikai autópiac jó teljesítményének.

Megemelte Michael Dell és a Silver Lake kockázati tőketársaság a Dell részvényeire vonatkozó felvásárlási ajánlatot, bár nem túlozták el túlságosan az összeget: részvényenként 13,65 dollárról 13,75 dollárra nőtt az ajánlott összeg.