Csányi kitálalt, megrántották az OTP-t

Vágólapra másolva!
11 órakor szólalt meg Csányi Sándor az OTP elnök-vezérigazgatója a múlt heti hatalmas, 10,8 milliárd forintos OTP részvényeladás miatt. A sajtótájékoztatón megerősítette, hogy jó egészségügyi állapotnak örvend, és nem is tervezi a visszavonulását. A részvényeladásokat pedig már korábban is tervezte az OTP elnök-vezérigazgatója, mivel az agrárszektorban beruházásokra készül. Az OTP részvényét 4400 forintig rántották meg, de előtte is meglehetősen nagy kilengéseket mutatott az árfolyam. Ebben szerepe volt Varga Mihály devizahitelesekről szóló nyilatkozatának is.
Vágólapra másolva!

Ezért adta el az OTP papírokat Csányi

Hosszú napok feszült várakozása után szerdán 11 órakor tartott sajtótájékoztatót újságírók szűk körének Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója arról, hogy miért adott el a múlt héten 10,8 milliárd forint értékben OTP részvényeket.13 órakor körül jelentek meg az első hírek az ott elhangzottakról, de az egész délelőtt feszülten telt, ami az árfolyam ingadozásán is nyomot hagyot.

A megjelent információk szerint Csányi megerősítette, hogy mezőgazdasági beruházásra készül, 50 milliárd forintot akar az agrárszektorba befektetni. Csányi elmondása alapján már korábban tervezte a kiszállást az OTP papírokból, mivel a befektetéshez szüksége volt a pénzre. A múlt héten az OTP sajtóosztálya is ezzel magyarázta az OTP részvények eladását. A brókerének jóval korábban adta a megbízásokat az OTP részvények eladásáról. A megbízás során kikötötte, hogy egy bizonyos árszint alatt kezdjék el adni az OTP papírokat. Csányi egyébként legkésőbb ősszel megvált volna a részvényektől, de mivel most érte el azt a bizonyos szintet az árfolyam - ahol ki akart szállni - ezért elkezdte eladni az értékpapírokat.

Csányi Sándor kiemelte a részvényeladásokkal kapcsolatban: "Ettől azonban nem kell megijedniük a kisbefektetőknek, az OTP-t továbbra is nagyon jó befektetésnek tartom, és fogok még vásárolni". Megerősítette az OTP elnök-vezérigazgatója, hogy februárban egy szívműteten esett át, de az egészségi állapotával nincs semmi gond. Megfogalmazása alapján, még egy maratont is le tudna futni. A kormány devizahitelesek megmentő tervéről Csányi elmondta, hogy az OTP akvizíciós törekvéseire negatívan hathat. Az OTP elnök-vezérigazgatója reméli, hogy a kormány a tervezett csomagról a bankokkal konzultálni fog, de szerinte a bank bármilyen tervet túlélne. Csányi hangsúlyozta, hogy a készülő tervezetről ő sem tud túl sokat.

Hogyan reagált az OTP?

Az OTP részvénye nagyon jól reagált a bejelentésekre, 4400 fölé ugrott a részvény, közel 4 százalékos plusznba mozog a papír, de meglehetősen mozgalmas napja volt a részvénynek. 12 óra után nem sokkal egy komolyabb esést lehetett látni az OTP piacán, mivel Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter arról beszélt, hogy a devizahitelesek problémáját meg kell oldani és ki kell vezetni a piacról. A kormány terveiről azonban úgy fest, ma nem lesz döntés.

OTP napon belüli grafikon

Forrás: Investor.hu
Forrás: Investor.hu

Investor.hu vélemény: Még mindig nem kielégítő a magyarázat

Minden tekintetben furcsa tájékoztatón vagyunk túl, ami vegyesen hozott jó és rossz híreket is a befektetők számára. Az egész esemény lebonyolítása és egyáltalán a tény, hogy kereskedési időben történt mindez, véleményünk szerint bőven kívül esik a nyugati tőkepiaci sztenderdeken.

Meglátásunk szerint hiába pozitív, hogy tiszta vizet igyekszik önteni a pohárba, Csányi Sándor magyarázata még mindig mintha kicsit gyenge lábakon állna, kétségesnek tűnik, hogy Magyarország egyik leggazdagabb üzletemberének épp a stratégiailag fontos pozíciói kíméletlen és azonnali leépítésével kellene forrást teremtenie beruházásaihoz. Persze lehet, hogy így van.

Az OTP befektetői számára igyekezett a bankvezér minél több pozitív üzenettel ellensúlyozni, hogy lényegében elismerte, a kormány devizahiteles tervei miatt döntött a gyors kiszállás mellett. Ezzel együtt továbbra is súlyos kételyek övezik a bank kilátásait, Csányi azt hangsúlyozta, hogy a formálódó kormányintézkedésekről ő sem tud konkrétat. A nagy pánikhoz képest megnyugtatóak lehetnek Csányi szavai, ennek tudható be a mai árfolyamreakció, de a viharfelhőket nem űzik el.

Érdekes aspektusa még a tájékoztatónak (nagytestvérünk, az Origo részletesen beszámol az egyébként kedélyes hangulatúnak mondott beszélgetésről) Csányi Orbán Viktorról tett kijelentése, miszerint nem figyelmeztetésnek szánta az eladásokat (mert az olyan lenne, mintha "papírrepülővel dobálná"). Nem ez volt az egyetlen politikai színezetű megjegyzés, előkerült többek között Lázár János, de még a Mol vezérigazgatói pozíciója is a beszélgetésen, és Csányi többször is élesen fogalmazott a beszámolók szerint.

Nem vagyunk nagy szakértői a színfalak mögött zajló politikai színezetű birkózásoknak, a befektetői oldalon állva nem is tisztünk ítélkezni, de alapforgatókönyvnek továbbra is azt tekintjük, hogy a kormány és Csányi Sándor viszonya erősen megromlott, és inkább sűrűsödnek, mint enyhülnek a kormánnyal kapcsolatos politikai feszültségek az OTP körül. Befektetői szemmel ezek a súrlódások nagyon sokat rontanak az OTP kilátásain.

Ezekkel a vélt vagy valós politikai üzengetésekkel egyébként valahogy úgy vagyunk, ahogy Pelikán elvtárs a kémkérdéssel: