Vágólapra másolva!
Döntött a kormány a családi adókedvezmény kiterjesztéséről, jövőre már az egyéni járulékból is igénybe lehet venni a könnyítést, ha nem elég magas a bér.
Vágólapra másolva!

Áttekintette a kormány a család- és népesedéspolitikai akciótervet, és döntött annak egy eleméről, a családi adókedvezmény igénybevételi lehetőségének kiterjesztéséről - közölte a kormányszóvivő. Az érintettek a kedvezménynek a 16 százalékos személyi jövedelemadóból igénybe nem vett részét a 7 százalékos egyéni egészségbiztosítási járulékból és a 10 százalékos nyugdíjjárulékból is igénybe tudják venni.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter arra kapott felhatalmazást, hogy ennek figyelembe vételével terjessze be a 2014-es adótörvényeket. A kormány a család- és népesedéspolitikai akcióterv következő lépését, a "rugalmas" gyed kérdését szeptember közepén tárgyalja.

Most az egy- és kétgyerekesek havonta gyerekenként 10 ezer forinttal csökkenthetik a személyi jövedelemadójukat – ha van annyi adójuk. A három- és többgyerekesek gyerekenként 33 ezer forintnyi adókönnyítést kapnak – ha van annyi adójuk, vagyis elég magas a bérük. Egy kétgyerekes minimálbéres szülő, ha egyedül neveli a gyerekeit, vagy a másik szülőnek nincs munkája, nem tudják a teljes havi 20 ezer forinttal csökkenteni az adót, csak 16 ezer forinttal, 4 ezer forintjuk elvész. Azzal, hogy jövőre már a járulékokból is le lehet vonni a kedvezményt, ezt a4 ezer forintot is megnyerik a példában szereplők.