Kínlódik a régiós távközlési szektor

Vágólapra másolva!
A második negyedév sem sikerült túl fényesre a régió telekomcégei számára, a lengyel TPSA és a cseh Telefónica CR is az elemzői várakozásokat alulmúló eredményről számolt be ma reggeli gyorsjelentésében. Ennek eredményeképp mindkét telekompapír árfolyama csökkenést mutat a mai kereskedés során, ami korántsem tekinthető jó jelnek a Magyar Telekom közelgő gyorsjelentése előtt. A hazai távközlési vállalat augusztus 8-án teszi közzé második negyedéves gyorsjelentését.
Vágólapra másolva!

TPSA: Újabb elszomorító eredmény

Jelentős árbevétel csökkenésről számolt be ma reggeli gyorsjelentésében a lengyel TPSA telekommunikációs cég, éves alapon közel 10 százalékot esett vissza az értékesítés. Ugyanakkor, ha ezt az adatot megtisztítjuk az egyszeri hatásoktól, mint a szabályozói környezet változása, akkor már csak 5,5 százalékos a visszaesés mértéke.

Forrás: Origo

Az amortizáció és értékcsökkenés előtti üzemi eredmény (EBITDA) terén, még ennél is nagyobb volt a visszaesés mértéke, a 22 százalékos zsugorodás ellenére azonban a TPSA-nak sikerült 30 százalék felett tartani EBITDA szintű eredményhányadát, amit pozitívan értékeltek a cégnél. A visszaesés javarészt a lakossági üzletághoz köthetőek, melyet különböző megtakarításokkal kíván kiküszöbölni a társaság. Az igazi feketelevest a nettó profit tartogatta, amely 70 százalékkal esett vissza éves alapon, ráadásul a 76 millió zlotys nyereség közel 21 százalékkal alacsonyabb, mint a PAP elemzői konszenzusa.

A társaság ezen kívül megerősítette a korábbi sajtóértesüléseket, hogy az Ethiopian Telecommunications Corp. vezetője, Bruno Duthoit váltja majd a jelenlegi vezérigazgatót néhány hónapon belül. A telekomrészvény az utóbbi gyorsjelentések közzétételével összhangban csökkenéssel reagált, igaz a lejtmenet mértéke töredéke a februári zuhanásnak.

A TPSA árfolyama (Varsó)

Forrás: Origo

Bíztató jelek a cseh Telefónicánál, de még mindig zuhan a profit

Bár a cseh Telefónica CR visszaesése nem közelítette, meg lengyel szektortársáét, azért a zsugorodás mértéke nála is jelentős volt. Amíg az árbevétel 6 százalékos éves alapú csökkenésével teljesítette a várakozásokat, addig EBITDA terén sikerült némi pozitív meglepetést okoznia, ugyanis a 4,8 milliárd koronás eredmény 6 százalékkal haladja meg a konszenzust.

Forrás: Origo

A nettó nyereség szintén elszomorító volt, az 1,35 milliárd koronás profit 6 százalékkal alacsonyabb lett, mint a várakozás, ráadásul éves alapon 17 százalékos visszaesésnek felel meg.

A cseh távközlési cég gyorsjelentése ugyanakkor több pozitívumot is rejteget. Egyrészt a mobil előfizetők száma tovább növekedett, az 5,1 milliós állomány 2,3 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. Ezen kívül az okostelefon penetráció már 30 százalék felett található, így a növekvő adatforgalom még jókora bevételt eredményezhet a telekomcégnek. Ráadásul a menedzsment megerősítette korábbi prognózisát a 2013-as évre. Ennek következtében a telekompapír árfolyama gyorsan maga mögött hagyta a kezdeti csökkenést, és már a pozitív tartományban ingadozik.

A Telefónica CR árfolyama (Prága)

Forrás: Origo

Melyik régiós telekompapír vonzó?

Nem túl jó előjel a Magyar Telekom számára, hogy főbb régiós szektortársai gyenge negyedéves gyorsjelentésről számoltak be. A hazai távközlési cég számairól is rövidesen, augusztus 8-án lehull a lepel.

Mindenesetre a 10 éves magyar állampapír hozamához képest még mindig vonzó 12 havi előretekintő osztalékhozammal kecsegtet a Magyar Telekom részvénye. 6,6 százalékos hozamprémiumát azonban a cseh Telefónica 8,9 százalékos prémiuma azonban még így is felülmúlja.

Forrás: Origo