Hosszú távú befektetésbe menekülünk az új adó elől

Vágólapra másolva!
Növekvő érdeklődés látszik a bankoknál a tartós befektetési szerződések iránt a kormány új adója miatt.
Vágólapra másolva!

Növekvő érdeklődést tapasztaltak a tartós befektetési szerződések (TBSZ) iránt az elmúlt időszakban a pénzintézetek. A TBSZ-ek vonzerejét az adja, hogy ha július végéig valaki nyit egy ilyen számlát, arra pénzt helyez el, akkor arra nem vetik ki a 6 százalékos új adót.

Június végén fogadta el az Országgyűlés azt a törvényt, amely szerint augusztus 1-jétől 6 százalékos egészségügyi hozzájárulást (eho) kell fizetni a kamatjövedelmek után a 16 százalékos kamatadón felül. Ez része volt a kormány legújabb megszorító csomagjának, amelyet júniusban jelentett be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. A csomagban a készpénzfelvétel utáni tranzakciós adó megduplázása, az átutalások utáni adó másfélszeresére növelése, a bankok egyszeri megadóztatása, valamint a bányajáradék megemelése van még.

A K&H Bank a betétlekötések és befektetések elhelyezése miatt nem vár rohamot fiókjaiban, a tartós betéti és befektetési számlák (TBSZ), valamint a nyugdíj-előtakarékossági számlák (NYESZ) iránt azonban érezhetően megnőtt az érdeklődés. A pénzintézet közlése szerint az ilyen számlák iránt egyébként csak év vége táján, a befizetési és adózási szempontból optimális időpont környékén szokott jellemző lenni a kiugró érdeklődés.

Fokozott érdeklődést tapasztaltak a Budapest Banknál is az elmúlt időszakban a tartós befektetési szerződések iránt. Tájékoztatásuk szerint az ügyfelek kihasználják annak a lehetőségét, hogy a 2013. július 31-ig megnyitott TBSZ-ekre nem vonatkozik az augusztus 1-jétől érvényes 6 százalékos egészségügyi hozzájárulás. Vannak, akik egyelőre csak a minimális, 25 ezer forinttal nyitják meg a számlát, és a tényleges megtakarítást idén később csoportosítják át, például a betét lejáratakor. Az ilyen módon TBSZ-re idén átvitt megtakarítás szintén eho-mentes.

Az új törvényi szabályozás hatására júliusban naponta hatszor-hétszer annyian nyitottak tartós befektetési számlát az Erste Banknál, mint az első félévben egy átlagos napon. Tájékoztatásuk szerint a törvény átrendezheti a magyarországi befektetési piacot, mert a befektetői figyelem olyan megtakarítási formák felé fordul, amelyek az új szabály szerint mentesülnek az elvonás alól. Ilyenek a forint-állampapírok mellett a legalább 80 százalékban forint-állampapírral rendelkező alapok befektetési jegyei, valamint több hosszú távú megtakarítási konstrukció, így a tartós befektetési számla és a tartós megtakarítási betéti számla is.

Az OTP Bank közleménye szerint előrelátással elkerülhető az eho, mentesülhetnek a megtakarításokat augusztustól terhelő plusz 6 százalékos egészségügyi hozzájárulás (eho) megfizetése alól azok, akik idejében fektetnek be az OTP új termékeibe, sőt az összeg után járó kamat előre is felvehető egyes konstrukciók esetében. A még júliusban megnyitott Tartós Befektetési Számlával pedig a kamatadó is megspórolható, tehát akár teljesen adómentesen is növelhető a vagyon.