Ide-oda rángatják az OTP-t

Vágólapra másolva!
Jól kezdi a napot az OTP az elmúlt héten látott kálvária után, ám holnap újabb információk érkezhetnek a devizahitelesekkel kapcsolatban, így a befektetők vélhetően kivárnak ezzel kapcsolatban. A többi magyar papír némileg gyengén kezdett, valamint a forint sem tudja a tegnapi teljesítményét nyújtani.Eközben alapvetően kedvező a hangulat a nemzetközi pénz és tőkepiacokon, főleg a Kínából érkező hírek hatására. A főbb indexek közül valamennyi erősödésre képes, a sort a periféria országok tőzsdéi vezetik.
Vágólapra másolva!

Jól indított az OTP az első percekben

Jól indult az OTP napja a tegnapi plusz után, 1,5 százalékot erősödve már 4300 forint közelében jár. Az OTP-históriához tartozik még, hogy ma éjjel érkezik vissza hazánkba Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója, aki a pénzintézetben meglévő részesedésének értékesítései során külföldön tartózkodott - tudta meg a nol.hu.

A Magyar Telekom leánya, a T-Systems nyerte a BKK közösségi kerékpáros rendszer kiépítésére kiírt tendert, 899 millió forint plusz ÁFA fejében. A tender révén elérhető bevétel a Magyar Telekom számára nem tekinthető jelentősnek, a 2012-es összbevétel 1 százalékát sem éri el az összeg. A Magyar Telekom ma 1,2 százalékos mínuszban kezdett, amivel vélhetően a tegnapi jelentős emelkedését korrigálja.

A két gyógyszergyártó felemásan kezdett, az Egis 0,3 százalékos mínuszban, míg a Richter 0,3 százalékos pluszban nyitott, utóbbi feltehetően tegnapi megcsúszását korrigálja. A Mol sem kezdett jól, 0,6 százalékos mínuszban nyitott, igaz a 16 000 forintos szint még tartja magát.

Forrás: Origo

Jól kezdik a napot a régiós tőzsdék, képesek kivenni a részüket a nemzetközi piacokon tapasztalható jó hangulatból. A BUX viszont lemaradó, egyedüliként jár a negatív tartományban.

Forrás: Origo

Az első félévben már az egész évre tervezett hiány 82 százaléka teljesült az NGM tájékoztatása szerint. Az államháztartás központi alrendszerének hiánya júniusban 162, míg az első hat hónapban 722 milliárd forint volt.

Kamatdöntő ülést tart délután a monetáris tanács, melyen a Bloomberg által megkérdezett 21 elemző egyöntetű véleménye szerint ismét 25 bázispontos kamatvágás jöhet. Az alapkamat ezzel 4 százalékra süllyedne, ami újabb történelmi mélypont lenne. A kamatdöntő ülést követően, 15:00-kor sajtótájékoztatót tart a jegybank elnöke, Matolcsy György, aki csak stratégiai döntések után szokott a nyilvánosság elé állni.

Reggelig bezárólag a 294,5-es szintig erősödött a forint az euró ellenében, míg péntek este 296 közelében ingadozott az árfolyam. A forint tegnap 294 alatt is volt, ám, valamelyest gyengülni kezdett a hírre, miszerint Matolcsy ma beszédet tart a kamatdöntő ülést követően.

Az EURHUF árfolyama

Forrás: Origo

Létrejöhet a legnagyobb német mobilszolgáltató

Megegyezett a holland KPN telekomcég a német egységének, az E-Plusnak az eladásáról. 5 milliárd euró készpénzért adja el a céget a Telefónica Deutschlandnak, melyben még 17,6 százalékos részesedést is szerez a holland vállalat. 180 napig viszont nem adhatja el a papírokat a cég.

A kínai hírek az európai piacokon is éreztetik hatásukat, 0,3-0,5 százalékos pluszokat lehet látni, főleg az olasz FTSEMIB index emelkedik.

Forrás: Origo

910 millió svájci frankos üzemi eredményt ért el az év első felében a Swatch, ami meghaladja az elemzői konszenzusban szereplő 903 millió frankos értéket. Negatívum viszont az üzemi árrés 22,7 szintje az előző évi 24,5 százalékkal szemben. Az év második felére optimista a menedzsment.

Egyedül árbevétel soron tudta teljesíteni a várakozásokat a PKN Orlen második negyedéves gyorsjelentésében. A 3998 millió zlotys EBITDA harmadával lett alacsonyabb, mint a PAP konszenzusa, ráadásul a várt 160 milliós veszteséggel szemben 207 millió zlotys veszteséget hozott össze a negyedév során a lengyel olajipari cég. Eközben cseh leánya, az Unipetrol nagyjából teljesítette a várakozásokat, mind az EBIT mind pedig a nettó eredmény szintjén.