Akár 3 százalékig is leviszi a kamatot Matolcsy jegybankja

Vágólapra másolva!
Matolcsy György bejelentette, hogy ezután a jegybank előre megmondja, milyen kamatpályát követ, ez a bátorság azonban kockázatos is, lehet, hogy a bemondott célt nem tudja elérni a jegybank. Például az európai alapkamathoz is igazodnak, és hangsúlyosabbá válik a reálgazdaság értékelése is.
Vágólapra másolva!

Változtat a jegybank a kamat-előrejelzésén, és ezentúl kijelölik, hogy milyen kamatpályán szeretnének végigmenni. Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke ez alapján elmondta, 3-3,5 százalékig vágják majd az alapkamatot.

"Az a feladatunk, hogy a térségben nálunk legyen a leggyorsabb a növekedés, és hogy tíz- és százezrével jöjjenek létre munkahelyek. Még nem végeztünk ezzel a dolgunkkal, ezért csökkenteni kell a kamatot" - mondta Matolcsy György.

Annak, hogy előre megmondja a jegybank, mit szeretne csinálni, van előnye és hátránya is. Előnye, hogy a változatlan körülmények között a befektetők biztosabban tudják majd, milyen kamatokra számítsanak, de az egyszerű ember is kiolvashat belőle üzenetet. Például, aki megtakarítana, az tudja, hogy most jobb bankbetéti kamatokra számíthat, mint ha kivárja a további kamatcsökkentést. És viszont: aki hitelt akar felvenni, tudhatja, hogy jobban jár, ha kivár az alacsonyabb kamatig.

A rendszer hátránya éppen az, hogy a kiszámíthatóság csak a körülmények változatlanságára igaz. Hoppon marad például, aki a kamatcsökkentésre várva nem veszi fel a hitelt, miközben rosszabbra fordulnak a dolgok. Ha egy újabb válsághullám jönne, akkor hiába mondja a jegybank előre a 3-3,5 százalékos célt, nem fogja tudni elérni - vagyis sérül a jegybanki politika megbízhatósága.

Matolcsy igen kedvezőnek nevezte az infláció alakulását, mert szerinte lehetőséget teremt a további kamatcsökkentésre. Szerinte a deficiteljárás végével és a pénzügyi stabilitásnak köszönhetően a növekedési fordulat megerősítésével kell foglalkozni.

A magyar jegybank követi az Európai Központi Bankot abban, hogy előretekintő iránymutatást vezet be. Ennek keretében három tényezőt vizsgálnak: a középtávú inflációs célt, a pénzügyi stabilitást és a reálgazdaság helyzetét. A 3-3,5 százalék közti alapkamatot ezek alapján számolta ki a monetáris tanács, ez pedig Matolcsy szerint megfelel az elemzők által vártaknak, akik 2-4 százalék közti kamatra számítanak.

Eddig a jegybank csak jeleket küldött a piacnak arra vonatkozólag, hogy mit fog tenni legközelebb. Például, amikor a jegybankelnök arról beszélt, hogy szoros szavazás volt a tanácsban, akkor lehetett tudni, hogy 4-en szavaztak 3 ellenében.

Változtat a jegybank azon is, hogy az eddigi 0,25 százalékpontos vágásoknál kisebb elmozdulás is lehetővé válik, például a 0,1 százalékos csökkentés is szóba jöhet.

Matolcsy György sikerként értékelte a kamatcsökkentéseket, mert azt mindig a hitelkamatok csökkenése kísérte (ez egyébként a kamatok természetes viselkedése). Sőt, a kamatvágás az ország stabilitásához is hozzájárult állítása szerint. Az aggodalmakkal és kritikákkal szemben kiszámítható a monetáris politika - tette hozzá.