Emelkedő árak és emelkedő forgalom az online biztosítási piacon

biztosítás
Vágólapra másolva!
Élénkülő a forgalom és folyamatosan emelkedő díjak jellemzik a biztosítási piacot a vezető magyarországi biztosítási portál, a Netrisk adatai szerint. Az oldal segítségével megkötött biztosítási ügyletek pénzügyi adatiból származó statisztika minden biztosítási termék árszínvonalában emelkedést mutat: legnagyobb arányban a casco biztosítások ára, legkevésbé pedig az utasbiztosítások ára emelkedett.
Vágólapra másolva!

A kötelező gépjármű felelősségbiztosítások árai az év első hónapjaiban tapasztalható jelentős emelkedés után stagnálnak: összességében a Kgfb árak mintegy 16,2%-kal magasabbak a január eleji szintnél.

Ugyanígy felfelé mozdultak az átlagdíjak a többi jelentős online biztosítási termék esetében is. A Netrisken keresztül megrendelt szerződések adatai alapján az egy évvel ezelőtti szintet legnagyobb mértékben a casco első féléves átlagdíja haladta meg: átlagosan 11 százalékkal fizetnek érte többet az autósok, mint a tavalyi év első felében. A lakásbiztosítások esetében ez a mérték 5,5%, ami szintén jóval az inflációs szint felett alakul. Az utasbiztosítások esetében ugyanakkor 2 százalék alatt maradt az átlagdíjak változása.

Egyszeri hatás vagy trendforduló?

„Főként a casco esetében tapasztalhatjuk, hogy az idén januárban bevezetett biztosítási adó jelentős részét a biztosítók kénytelenek tovább terhelni az ügyfelekre – mondta Sebestyén László, a Netrisk.hu vezérigazgatója. – Korábban mind a casco, mind a lakásbiztosítás esetében évek óta csökkentek a díjak. Kérdés, hogy ez a törés csak az új biztosítói teher egyszeri hatása, vagy egy hosszabb távú trendforduló első jele, amit a káradatok további alakulása is alapvetően befolyásolhat,” tette hozzá az igazgató.

Az árak emelkedésével együtt a forgalom is erősödött a tavalyi év hasonló időszakához képest. A kgfb-kötéseket elsősorban az évközi váltók számának további bővülése növelte, ami az együttkötési akciók miatt a casco-piacra is jótékony hatással volt. A lakásbiztosítások esetében az okozott növekedést, hogy egyre több lakásbiztosítás megújítása zajlik online felületeken. Az online utasbiztosítások számát ugyanakkor az növelte, hogy egyre nagyobb a magánszervezésű külföldi utak részaránya, emiatt a szerződések egy részét most nem utazási irodák kötik, hanem közvetlenül a biztosított ügyfelek.