Az utolsó simítások a népesedési programon

Vágólapra másolva!
Szerdán végső formába öntheti a kormány a demográfiai programot, melynek keretében a keveset kereső sokgyerekesek is ki tudnák használni a családi adókedvezményt. A devizahitelesek mentőcsomagjáról első olvasatban tárgyalhat a kabinet, döntés ebben az ügyben nem valószínű most.
Vágólapra másolva!

Szerdán legalább két fajsúlyos ügy is a kormány asztalára kerül, az egyikben jó eséllyel döntést is hoz a kabinet.

A kormány kiterjesztené a családi adókedvezményt, mondta Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője egy mai sajtótájékoztatón. Ebben nincs újdonság, abban azonban igen, hogy a Fidesz.hu összeállítása szerint a kormány holnap várhatóan dönt erről. Ez azt jelentené, hogy a gyerek után járó adókedvezményt nem csak a személyi jövedelemadóból lehetne levonni, hanem a járulékból is. Ezzel azok járnak jól, akik keveset keresnek, de több gyerekük van - most ők nem tudják teljesen kihasználni az adókedvezményt.

Jelenleg havonta gyerekenként tízezer forinttal csökkenthető a személyi jövedelemadó egy- és kétgyerekes szülőnél. A három- vagy többgyerekes szülő gyerekenként havi 33 ezer forintnyi könnyítést kaphatna. Az adókedvezményt a házas- és élettárssal meg lehet osztani (de a házastársakat nem kezeli azonosan az élettársakkal a jogszabály). Ahhoz, hogy egy háromgyerekes házaspár ki tudja használni a maximális havi 99 ezer forintos adókönnyítést, több mint bruttó 600 ezer forintot kell keresniük összesen a házastársaknak.

Kétgyerekes házaspároknál a jövedelemküszöb, ami alatt nem tudják kiaknázni maximálisan az adókedvezményt, az havi 125 ezer forint. Egy olyan családban, ahol vagy csak az egyik szülő él a két gyerekével, és ő keveset keres, vagy a másik szülőnek nincs állása, ott hiába maradhatna náluk a havi 20 ezer forint kedvezmény, mivel nincs elég jövedelmük, nincs elég személyi jövedelemadójuk, amiből vissza lehetne kérni az adókedvezményt. Ezen segítene a kormány javaslata, ha az egyéni járulékokból (10 százalékos nyugdíj és 8,5 százalékos egészség- és munkaerő-piaci járulék) is le lehetne vonni a családi adókedvezményt.

A családi adókedvezmény kiterjesztése egy átfogóbb program része. A kabinet már többször tárgyalt a népesedési programról. A felmerült ötletek között van a születéskor járó kelengyepénz csaknem 300 ezer forintra való emelése, a gyed rugalmasabbá tétele, vagy a munkahelyvédelmi akcióterv módosítása, hogy jobban megérje alkalmazni szülésről visszatérő nőt a munkahelyen.

A másik nagy horderejű ügy a devizahitelesek újabb mentőcsomagja. Ebben valószínűleg még nem lesz döntés, csak áttekinti a kormány az elé kerülő koncepciókat, tervezeteket. Az igazságügyi tárca és a nemzetgazdasági minisztérium is készít anyagot a kormányülésre. A lehetőségek a devizahitel folyósításakor alkalmazott és a törlesztéskor számolt árfolyam közötti rés - akár visszamenőleges - korlátozásától egészen addig terjednek, hogy lehetővé tegyék-e a hitelesek egy részének vagy egészének, hogy a felvételkori árfolyamon fizessék a hitelüket.