Újra 80 százalék felett van az államadósság

Vágólapra másolva!
A kormányváltás évének végén 81,8, idén az első negyedév végén ennél is magasabb, 82,4 százalékon állt az államadósság. Az EU-ban ezzel a középmezőnyben vagyunk, de a szlovákok, csehek, lengyelek 50-60 százalékos adósságrátáját irigyelhetjük, a görögök 160 százalékos mutatója pedig aggasztó.
Vágólapra másolva!

Az idei első negyedévben emelkedett a magyar államadósság – ezt mutatják az uniós statisztikai hivatal ma megjelent számai. Az Eurostat adatai szerint az államadósság a GDP 82,4 százalékára hízott március végére, dacára annak, hogy az Orbán-kormány évek óta az államadósság ellen harcol. 2010 végén 81,8 százalék volt az államadósság, a magán-nyugdíjpénztári pénzek államhoz való irányítása 2011-ben ráadásul nyomban 5 százalékponttal lejjebb hozta az adósságot - a forint gyengülése azonban ez ellen dolgozott.

Tavaly év végén – és 2012 ugyanezen időszakában, az első negyedév végén is – még 80 százalék alatt volt az adósság. Az idei év eleji megugrásban az játszott szerepet, hogy a kormány 3,25 milliárd dollárnyi államkötvényt bocsátott ki. Az egy negyedév alatt a GDP több mint 3 százalékának megfelelő adósságnövekedés a 27 tagú EU-ban is nagynak számít.

Nem ilyen rossz a helyzet, ha az államadósság szintjét nézzük. A magyar 82,4 százalék kicsit elmarad az uniós átlagtól, és a teljes mezőnyben középen helyezkedik el. Messze a legeladósodottabb állam Görögország, ott a GDP 160 százalékát is meghaladja az adósság, pedig 2012 őszén a hitelezőik egy részére rákényszerítették, hogy az adósság egy részét engedjék el.

Az olaszok, portugálok, és írek a GDP 125-130 százalékát elérő államadósságot nyögik. A lista másik végén Észtország áll a maga 10 százalékos adósságával, de a bolgárok és a luxemburgiak 20 százalék körüli rátája is kirívóan alacsony.

A régióbeli országok közül a csehek kicsivel 50 százalék alatti, a szlovákok feletti, a lengyelek némiképp 60 százalék alatt maradó adósságot tudnak felmutatni.