Véget érhet-e az Apple vesszőfutása?

Vágólapra másolva!
Minden téren lehangoló gyorsjelentésnek kell kedd este érkeznie az Apple-től, hogy megfeleljen az piaci várakozásoknak, a konszenzus alapján már az Apple bevételéből is eltűnt a növekedés, az egy részvényre jutó profit egyötödével csökkent, a legfontosabb termékek eladásai pedig alig pár százalékkal bővültek. Mi magunk sem látunk bele az Apple egyelőre titkos számaiba, de úgy tűnik, hosszú idő után talán tényleg átbillent a hangulat az Apple körül, és a túlzott pesszimizmus utat nyithat egy pozitív meglepetés és az árfolyam emelkedése előtt. Érdemes persze óvatosan kezelni a helyzetet, a rizikók egészen nyilvánvalók a cég körül.
Vágólapra másolva!

Kedden este piaczárás után érkezik a technológiai szektor egyik legfontosabb gyorsjelentése az Apple-től. Az előjelek vegyesek, az eddig jelentő meghatározó szereplők a szektorban a Google-től a Microsofton át a Samsungig eltérő mértékben ugyan, de többnyire csalódást okoztak, ami arra utal, hogy az Apple se tudhat maga mögött kimondottan fényes negyedévet.

De a gyorsjelentés megítélése szokás szerint úgyis a várakozásokon múlik majd, az igazi kérdés tehát az, hogy vajon kellően negatívak-e az elemzői becslések, hogy ne süljön ki igazi negatív meglepetés a jelentésből. Egész tűrhető esély kínálkozik rá, de azért a kockázatok is egyértelműek.

Mindenhol gyengeséget várnak

Más tech céggel ellentétben az Apple-lel szembeni optimizmus mind látványosbban hagyott alább az elmúlt negyedévekben, bár ahhoz nem eléggé, hogy jelentősen felülteljesíthesse a várakozásokat a cég. Az egy évvel ezelőtti, 10 százalék feletti elmaradás óta az elemzői prognózisok 1-2 százalékos környezetében alakult az egy részvényre jutó profit (ami nem óvta meg a részvényt a nagyobb esésektől).

Forrás: Investor.hu

A június végén zárult negyedévről szóló elemzői vélemények viszont egészen drámai összecsuklásról árulkodnak szinte minden olyan területen, amit kiemelt figyelem övez majd a holnapi jelentésben.

A negyedévre várt 35 milliárd dolláros bevétel teljesülése azt jelentené, hogy az Apple működéséből nemcsak profit, hanem már bevétel szintjén is eltűnt a növekedés, hiszen ez alig 0,1 százalékkal magasabb az egy évvel korábbi szintnél. Az egy részvényre jutó profitban még durvább a becslés, több mint 20 százalékos zsugorodást valószínűsít a konszenzus az egy évvel korábbi szinthez képest, bárt az aktuális konszenzus alapján ez lehet a mélypont, 2014-re pedig visszatérhet a növekedéshez a profit.

Forrás: Investor.hu

Mindebből már az is következik, hogy a fontos eredményhányadok terén is pesszimista az elemzői kar, hiszen a Bloomberg gyűjtése szerint mind a bruttó, mind az operatív margin tovább csökken az előző negyedéves és egy évvel ezelőtti szintekről is.

Forrás: Investor.hu

Érdemes kiemelni, hogy az elemzői várakozások ezúttal már egészen összevágnak a menedzsment előző negyedéves prognózisaival, de mind a bevétel, mind a fontos marginok terén a menedzsment által megjelölt sávok felső részében mozognak, azaz még lehet tere csalódásnak úgy is, hogy a menedzsment prognózisa teljesül.

A gyorsjelentés előreláthatóan legfontosabb számaiból összeállítottunk egy puskát, ezt érdemes a kezünk ügyében tartani az első megjelenő hírek értékeléséhez.

Forrás: Investor.hu

Megállt volna az iPhone és az iPad növekedése?

Az árbevételben és a profitban jelentkező gyengeségért az elemzői előrejelzések alapján ugyanúgy felelős az iPad és az iPhone is. A második negyedévben ugyanis az értékesítések csak 6,2, illetve 4,3 százalékkal nőhettek, ha hiszünk az elemzőknek. Ehhez jött hozzá a Mac szegmens meglepőnek nem mondható, közel 5 százalékos zsugorodása (ami nem is olyan rossz, tekintve, hogy az egész PC-piac több mint 10 százalékkal zsugorodott ugyanezen időszak alatt), és az iPod-eladások borítékolhatóan 20-30 százalék közötti visszaesése.

Forrás: Investor.hu

A lassulás mind az iPad, mind az iPhone terén súlyos mélypontot jelent, és felveti a gyanúját, hogy esetleg túlságosan konzervatívakká váltak a több negyedévnyi mellélövés után az elemzők. A pozitív meglepetés lehetőségét erősítheti az is, hogy a Verizon hálózatában aktivált iPhone-ok száma a vártnál erőteljesebb bővülésre utalhat az amerikai piacon.

Forrás: Investor.hu

Hosszú távon ugyan mi magunk is úgy gondoljuk, már nem térnek vissza a mesés növekedési számok a prémium okostelefonok piacán, de teljesen még nem állt meg a bővülés (még mindig 30-40 százalékos ütemeket láttunk az elmúlt negyedévekben), és egyelőre azt sincs okunk feltételezni, hogy épp a második negyedévben omlott össze menthetetlenül az Apple piaci részesedése az olcsóbb, belépő szintű készülékek gyártóival szemben. Ugyanez hatványozottan igaz az iPadre, hiszen továbbra is meghatározó, a piac legnépszerűbbjei közé tartozó termékekről van szó egy, az okostelefonoknál is gyorsabban bővülő piacon.

Forrás: Investor.hu

Annak is viszonylag korlátozott az esélye, hogy a fogyasztók közelgő modellfrissítések miatt fogták volna vissza a vásárlásaikat a második negyedévben, hiszen néhány kósza pletykától eltekintve nem lehetett igazán számítani új hardverekre. Az iOs operációs rendszer 7-es verzióját ugyan júniusban mutatták be, de ez nem szokta ilyen látványosan visszavetni az iPhone vagy az iPad eladásokat.

Mire érdemes még odafigyelni?

A fő bevételi és profitszámok mellett a marginokat és az iPhone, valamint az iPad eladásait kíséri majd kiemelt figyelem, de a kapkodó első reakciók után biztosan előkerül majd a kínai árbevétel kérdése. Ezen a téren az Apple nem kényeztette el a befektetőket az elmúlt negyedévben, csupán 7,5 százalék volt az éves bővülés üteme. Itt biztosan pozitív fordulatra lesz szükség, hogy a befektetők elhiggyék, képes átmenteni az Apple a fejlett piacokon elért sikereit a legfontosabb feltörekvő országokba.

A készülékeladások mellett ugyanakkor egyre több szó esik mostanában az iTunes-ból származó bevételről is, hiszen szép csöndben ez az üzletág önmagában nagyvállalati méreteket öltött. 2012-ben közel 13 milliárd dollár bevételt termelt az alkalmazások, médiatartalmak, zenék online értékesítése, és ha hihetünk a pletykáknak, az Apple szórakoztatóipari törekvései, különösen az online televíziózás terén feltételezik, hogy a tartalomértékesítésben is egyre erősebbnek kell lennie. A gyorsjelentés alaposabb értékelésében biztosan sok helyen szerepelni fog az iTunes is.

Forrás: Investor.hu

Mi lehet a reakció?

Mivel nem tudjuk, milyen számok szerepelnek majd az Apple gyorsjelentésében, abban sem lehetünk biztosak, hogy a fenti becslések valóban túlzóan pesszimisták. A pozitív árfolyamreakció lehetőségét erősítik viszont azok a hírek, ami alapján az amerikai lakossági befektetők kegyeiből kiesett az Apple, és már nem ez a domináns részvény, amit mindenki első helyen tart a portfóliójában. A pesszimizmus jó jel, hiszen arra utal, hogy aki elvesztette a hitét, az már eladott.

Az elmúlt hónapokban az árfolyam alakulása mögötti legfontosabb katalizátor az eredményvárakozások csökkenése volt. Az elmúlt két negyedéves gyorsjelentés kellemetlen meglepetései miatt a várakozások tovább csökkentek, de a második alkalommal az árfolyamban ez nem okozott akkora törést, mint korábban. Az azóta stagnáló EPS-konszenzussal párhuzamosan az árfolyam is csak sávozott, ami arra utal, lassan a "helyére kerül" a részvény a befektetők fejében.

Forrás: Investor.hu

Garancia persze semmire nincs, különösen a már említett gyenge technológiai gyorsjelentések miatt elképzelhető, hogy a piac az Apple-nél is a gyengeségeket keresi majd, és aki keres, az biztosan talál is.

A további drasztikus árfolyamesésnek ugyanakkor gátat szabhat, hogy az Apple relatív értékeltsége valóban extrém szintekre süllyedt, és az említett, kiugróan gyenge EPS-várakozások mellett is mélyen az S&P500 átlaga alatt mozog a részvény előretekintő P/E rátája. Különösen igaz ez, ha az értékeltséget még korrigáljuk is a kapitalizáció több mint egyharmadát kitevő készpénzállománnyal.

Forrás: Investor.hu

Ez a relatív alulértékeltség persze úgyis gyorsan eltűnhet, ha az elemzői várakozások még tovább zuhannak. A mostani, így is elég pesszimista várakozásokkal számolva ugyanakkor az Apple az egész amerikai tech szektor egyik legalacsonyabb értékeltséggel forgó szereplője, és még úgyis relatíve alulértékeltnek tűnik, hogy az előttünk álló évekre visszafogott, alig pár százalékos éves átlagos EPS-növekedésre számítanak.

Forrás: Investor.hu

Masszív "bázist" épít az árfolyam

Az elmúlt fél évben láthatóan megállt az Apple meredek zuhanása, és sokkal inkább egy széles, 390 és 460 dollár között húzódó sávban ingadozott az árfolyam. Jól jelzi az iránytalanságot, hogy az 50-napos mozgóátlag is teljesen vízszintessé vált. Ahhoz, hogy tartósabb irányt jósolhassunk a részvénynek, ebből a sávból valamilyen irányba ki kellene lépnie, ehhez akár lökést is adhat a keddi gyorsjelentés, bár igen csekély a valószínűsége, hogy közvetlenül a jelentés után sikerüljön elhagyni a sávot.

Az Apple árfolyama (dollár)

Forrás: Investor.hu

Felfelé a 460 dolláros szint átlépése után rögtön szembe találhatja magát az árfolyam a 200 napos mozgóátlaggal és több korábbi mélypont és csúcs szintjével, míg lefelé a heti grafikonon kirajzolódó támasz lehet az első megálló 355 dollár környékén.

Az Apple árfolyama (dollár, heti grafikon)

Forrás: Investor.hu