Matolcsy nagy bejelentésre készül

Vágólapra másolva!
Valami fontosat akar mondani kedden Matolcsy György jegybankelnök. Az MNB vezetője csak stratégiai döntések után áll a nyilvánosság elé.
Vágólapra másolva!

Szokatlan eset lesz kedden a jegybankban. Matolcsy György elnök sajtótájékoztatót tart a kamatdöntés után.

Éveken át az volt a szokás, hogy a Magyar Nemzeti Bank elnöke a havi kamatdöntő ülés után sajtótájékoztatóra áll ki, és elmagyarázza a jegybank szempontjait a kamat csökkentése, emelése, vagy tartása mellett és ellen. Ezt rúgta fel Matolcsy azzal, hogy beiktatása után, március végén, a kamatdöntő ülés napján jelezte, ezentúl másképp lesz, és a havi rendszeres sajtótájékoztatók elmaradnak, csak stratégiai fontosságú döntések után lesz ilyen esemény.

Most először lesz, hogy a kamatdöntés után sajtótájékoztatót tart az új elnök. Az MNB meghívójában csak annyi szerepel, hogy „iránymutatás az MNB kamatdöntéseihez.”

A piac azt árazza, hogy holnap bár tovább csökkenti a jegybank az alapkamatot, de egy időre talán utoljára. Ebből a szempontból lehet fontos Matolcsy szereplése. De nem csak emiatt: a befektetőket a kormány újabb devizahiteles mentőcsomagja is lázban tartja, amiről szerdán tárgyal a kormány. Matolcsy holnapi fellépésén erre a témára is kitérhet, mert a bankrendszert és a devizatartalékokat is érinti az, hogy milyen megoldást választ a kormány.

Hogy valami nagy dolog készülődik, arra utalhat, hogy Matolcsy az első sajtótájékoztatóját is nagy várakozás előzte meg. Azon egy elsőre nagy horderejűnek tűnő intézkedést, a jegybank növekedési hitelprogramját jelentette be még áprilisban.