Keresik az irányt az ázsiai piacok

Vágólapra másolva!
Miközben a magyar tőzsdén az OTP, addig az USA-ban főleg a Microsoft szállítja a szenzációt, a technológiai cég árfolyama ugyanis 11 százalékos mínusszal zárt a gyenge negyedéves gyorsjelentés után. Ennek eredményeként a technológiai cégek árfolyama átlagosan közel 2 százalékkal csökkent az USA-ban, ahol a piacok nem találták az irányt pénteken.Nem találták meg az ázsiai piacok sem, annak ellenére, hogy a japán miniszterelnök pártja a hétvégén a választásokon a felsőházban is többséget szereztek, amivel vélhetően az előző hónapokban látott, gazdaságélénkítő politika folytatódhat majd. A Nikkei ennek ellenére csak 0,2 százalékos pluszban jár, de a többi piacon sincs nagyobb irányú elmozdulás egyik, vagy másik irányba.
Vágólapra másolva!

Választást nyert a japán miniszterelnök pártja

Az előzetes várakozásoknak megfelelően a japán miniszterelnök pártja nyerte a hétvégi felsőházi választásokat Japánban. Kétharmados többséget nem tudtak összeszedni, de a többséget igen, így mindkét házat vezethetik. Ezzel feltehetően folytatódik az elmúlt hónapokat jellemző gazdaságpolitika az ázsiai országban, amiből a Nikkei is profitálhat.

A Nikkei árfolyama

Forrás: Origo

A kedvezőnek számító eredmény ellenére nem mutatnak ma komolyabb mozgásokat ma az ázsiai tőzsdeindexek, a Nikkei 0,4 százalékot erősödött, míg a kínai Shanghai Composite értéke 0,2 százalékkal esett vissza.

Forrás: Origo

Erősödni tudott viszont a japán jen a dollárral szemben, a piacnyitáskor lévő 100,6-os szintekről jelenleg már a 100-as szint alá süllyedt a devizapár árfolyama.

Az USDJPY árfolyama

Forrás: Origo

Beszakadt a Microsoft

11 százalékos mélyrepülést mutatott be a Microsoft pénteken, miután a gyorsjelentésével finoman fogalmazva sem tudott pozitív meglepetést okozni a részvényesek körében. Az elemzői konszenzushoz képest lényegesen rosszabb beszámolót tettek közzé, ráadásul a tabletek miatt leírást kellett a cégnek végrehajtania.

A gyenge piacnyitás után napon belül emelkedtek az amerikai piacok pénteken, de így is csak vegyes zárás jött össze. A Dow minimális mínuszban, az S&P 500 minimális pluszban zárt. A Nasdaq viszont több mint 1 százalékot csökkent a gyenge Google és a pocsék teljesítményt nyújtó Microsoft miatt.

Forrás: Origo

Az S&P 500 szektorait két csoportra lehetett pénteken osztani, az elsőben a jól teljesítő szektorok képviselői, úgy, mint az egészségügyi és energiaipari cégek találhatók, 1,3-1,4 százalék körüli emelkedésekkel. A második csoport a gyengén teljesítő papírokról szólt, főként a technológiai cége, valamint a közművek tartoztak ide.

Forrás: Origo

3,8 millió iPhone-t aktiváltak a Verizon ügyfelei az előző negyedévben, ami 1,1 millió darabbal több az egy évvel korábbinál. Ez jó hír lehet az Apple számára a héten érkező gyorsjelentés előtt. További híra vállalattal kapcsolatban, hogy a Bloomberg információi szerint, egy térképszoftver készítő céget vesz meg. A technológiai óriás a HopStop.com nevű vállalatot kebelezi be, ami segíti a felhasználókat, hogy adott pillanatban a legjobb útvonalat megtalálják, forgalomtól függően a céljukhoz.