A dohányzás a cége egészségét is súlyosan károsítja

trafik, dohánybolt, cigaretta, polc
Vágólapra másolva!
A trafiktörvény hozta változások tragikus következményekkel járhatnak a kivéreztetett kiskereskedelmi szektorban – állítják a szakértők. Az ágazat évek óta egyre növekvő, iparági szintű veszteséggel küzd, így a mostani kényszerű változtatások sok szereplő számára jelenthetik a kegyelemdöfést.
Vágólapra másolva!

Több ezer kiskereskedelmi céget veszélyeztet, illetve tehet tönkre a július elején hatályba lépett trafiktörvény az Opten Informatikai Kft. legújabb elemzése szerint. Az ok: a más termékek mellett korábban cigarettát is áruló kisboltok jövedelmezősége annyira alacsony, hogy esetükben már egy kismértékű forgalomkiesés is könnyen végzetessé válhat. A cégek likviditása ráadásul jellemzően olyan csekély, hogy a jövedelmezőségben bekövetkezett negatív változásokat még akkor is csak nagyon rövid ideig tudnák elviselni, ha azok esetleg csak időszakosak lennének.

Cégalapítási hullám

A tervek szerint a közelmúltban elfogadott törvény következtében 5 297 Nemzeti Dohánybolt nyílik majd, ez a mennyiség pedig már elég nagy ahhoz, hogy érzékelhető nyomot hagyjon a közeljövő cégstatisztikai adataiban is. „A kiskereskedelmi cégek száma az elmúlt években folyamatosan nőtt, ez a dohányboltok megnyitásának köszönhetően várhatóan idén is így lesz, hiszen ezzel megduplázódik az évente újonnan alapított vállalatok száma az ágazatban,” mondta el Tóth Tamás, az Opten Kft. ügyvezető igazgatója. Az igazgató szerint a trafiktörvény kiskereskedelemre gyakorolt kedvezőtlen hatása már az év hátralévő részében is érezhető lesz, de igazán nagy cégfluktuációs hullámra 2014-ben számíthatunk majd.

Meglesz a böjtje

Az Opten által vizsgált CFI mutatószám az adott időszakban alapított és megszűnt vállalkozások számát viszonyítja az időszak elején rendben működő cégekéhez. E mutató az új trafikcégek alapítása miatt 2013-ban várhatóan duplájára emelkedik majd. A mutatószám növekedését rendszerint közvetlenül követi az adott szektor cégei ellen indított végrehajtási eljárások számának növekedése – ez utóbbi pedig, különösen ha az eljárást a NAV indítja, tipikus előjele a cégek megszűnésének. Az Opten mostani becslései szerint idén mintegy 2500 ilyen eljárás várható, ami drámai emelkedést jelent a 2010-es 1480-hoz képest. Ebből a szempontból a legjobb helyzetben Pest, Baranya és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye kiskereskedelmi vállalkozásai vannak, a legrosszabbul pedig a csongrádiak, a hevesiek és a Veszprém megyeiek járhatnak.