25 milliárd kertészeti gépekre

Vágólapra másolva!
Huszonöt milliárd forintos, 35 százalékos intenzitású pályázati forrás nyílik kertészeti gépek, berendezések beszerzésére, fejlesztésére augusztus 15-én – jelentette be a vidékfejlesztési miniszter pénteken Verpeléten, egy mezőgazdasági vállalatnál tett látogatásán.
Vágólapra másolva!

Fazekas Sándor szerint három év alatt 28 ezerrel nőtt a mezőgazdaságból élők száma, főleg a gyümölcstermesztésnek és a kertészkedésnek köszönhetően. A magyar gyümölcstermesztés súlyának érzékeltetésre példaként hozta fel, hogy ma már Magyarország adja az európai meggytermesztés 57 százalékát.

A miniszter a helybéli Fűr Dezső és Fűr Zoltán vezette mintegy 120 hektáros gazdaság gyümölcsösét látogatta meg. Fűr Dezső elmondta, hogy 40 hektáron kajszibarackot, cseresznyét, egrest, körtét és szilvát termesztenek, több mint 70 hektáron pedig napraforgót és búzát. Terveik között egy pálinkafőzde megépítése is szerepel.

Horváth László megyei kormánymegbízott, országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy Heves megye a magyar agrárium egészét képes reprezentálni, 150 ezer hektár szántót, 14 ezer hektár szőlőt és 3500 hektár gyümölcsöst művelnek a térségben.