Sztrájkol három milánói Dolce&Gabbana

Vágólapra másolva!
Ugyan első fokon elítélték a Dolce&Gabbana divatházat azért, mert nem fizettek adót egymilliárd euró után, de azt nem tűrik, hogy egy milánói hivatalnok sértegesse őket.
Vágólapra másolva!

Bezárta három napra híres milánói üzletét Domenico Dolce és Stefano Gabbana divattervező tiltakozva az ellen, ahogyan egy városi önkormányzati illetékes kommentálta adócsalás miatti elítélésüket.

A divattervezőpár egy-egy oldalt bérelt a szombati olasz napilapokban, hogy hangot adjon felháborodásának. Az utolsó szalmaszálat annak az önkormányzati hivatalnoknak a megjegyzései jelentették, aki kijelentette, hogy nem szabad engedélyezni, hogy adóelkerülők a városi önkormányzat tulajdonában lévő neves helyiségeket használjanak tevékenységükhöz.

Egy hónappal ezelőtt egy év nyolc hónapra ítélte a milánói bíróság Alessandro Dolcét és Stefano Gabbanát is, a nevüket viselő olasz divatmárka tulajdonosait adócsalásért. Egy év négy hónapra ítélték a D&G igazgatótanácsának további három tagját, közöttük Alfonso Dolcét, a tervező fivérét és a cég könyvelőjét is. Védőügyvédjük abszurdnak nevezte az első fokú ítéletet, és bejelentette, hogy fellebbezni fog ellene.

Az ítélet szerint az ismert olasz divatcég tulajdonosai 2004-ben és 2005-ben egymilliárd euró bevételt nem vallottak be az adóhivatalnak. Luxemburgban alapítottak céget, de tevékenységük nem ott, hanem Olaszországban zajlott. Az adócsalás 2007-ben derült ki egy ellenőrzéskor.

A tervezőpárosnak azonnali hatállyal félmillió eurót kellett az olasz adóhivatalnak befizetnie. A márka harminc éve indult útjára Milánóban. Gabbana a Twitteren közzétett üzenetében azt írta, soha nem kérték a várost, hogy önkormányzati tulajdonban lévő helyiségeket használhassanak.