Óriási változások készülnek az Airbusok gyártójánál

Vágólapra másolva!
Jelentős mértékű változások készülődnek az Airbus repülőgépeket gyártó EADS vállalatnál. A cég többek között átszervezné védelmi üzletágát, hogy növelje a divízió árbevételét, ezen túl a vállalat nevének megváltoztatásának lehetősége is felvetődött a vezetők körében. A társaságot a zászlóshajónak számító gépek után Airbusra keresztelhetik át, ám a döntésig a július végén esedékes igazgatósági ülésig várhatunk. Hasonló döntést hozott egyébként idén a Research in Motion, mely BlackBerry-re nevezte át magát.
Vágólapra másolva!

Nagy átszervezéseket tervez végrehajtani az Airbus repülőgépek gyártója, az EADS. A tervek szerint átszervezésekkel szorosabbá fűznék az együttműködést a légvédelmi üzletáguk egyes szegmensei között annak érdekében, hogy felpörgessék az ebből divízióból származó bevételeket. A védelmi üzletág árbevétele ugyanis régóta stagnál (a tavalyi negyedik negyedév kivételével), és teljesítménye messze elmarad a kereskedelmi üzletág eredményeitől. A témát július végén fogja megvitatni az igazgatótanács - írja a Reuters.

Az igazgatótanács ezen kívül a cég nevének megváltoztatásáról is egyeztetni fog, mivel olyan lehetőség is felmerült a vállalatnál, hogy a zászlóshajónak tekintett repülőgépek után Airbusra, vagy Airbus Groupra nevezik át magukat. A társaság ugyanakkor vélhetően le fog tenni arról a korábbi tervéről, hogy a védelmi és kereskedelmi üzletágból származó bevételeket egyensúlyba hozza 2020-ig, miután tavaly nem sikerült összeolvadnia a BAE Systems társasággal. Így továbbra is fennmaradhat a hozzávetőleges kétharmad-egyharmados bevételarány a kereskedelmi üzletág javára.

Forrás: Origo

Ez az arány pedig tovább növekedhet, mivel egyre nagyobb kereslet mutatkozik az Airbusok iránt. Ebben az évben már közel 750 gép legyártására kapott megrendelést az EADS, és nagy versenyt folytat a rivális Boeinggel. Legutóbb az easyJet vásárolt 135 darab Airbus repólőgépet a vállalattól 13,22 milliárd dollár értékben.

Az EADS menedzsmentje a gépek iránti nagy érdeklődést látva tovább módosított idei várakozásain, és már több mint 1000 darab Airbus megrendeléssel kalkulál erre az évre. A francia társaság már májusban 700-ról 800-ra emelte az Airbus megrendelésekre vonatkozó előrejelzéseit, és most ezt az értéket javították tovább. Ha valóra válnak a menedzsment várakoásai, azzal az EADS túlteljesítheti tavalyi teljesítményét, amikor 914 Airbus legyártására kötött szerződést.

Ugyanakkor eddig a Boeing áll az élen, mivel az amerikai társaságtól ebben az évben már több mint 800 gépet vásároltak.

Forrás: Origo