Nem kutyaütő az iPhone

Vágólapra másolva!
Ígéretes jelet adott az amerikai Verizon az Apple keddi gyorsjelentése előtt, a mobilszolgáltatónál ugyanis jól fogytak az iPhone-ok a második negyedévben. Kár lenne túl nagy jelentőséget adni egyetlen ilyen számnak, de az elemzői reakciók arra utalnak, mostanra kellően konzervatívvá váltak a becslések ahhoz, hogy az Apple akár váratlanul jó számokat hozhasson kedden.
Vágólapra másolva!

Kellemes meglepetést okozott az Apple rajongóknak a Verizon gyorsjelentése, az amerikai mobilcég ugyanis a második negyedévben az iPhone-értékesítések váratlanul gyors bővülését tapasztalta. A Verizon ügyfelei a negyedév során 3,8 millió darab iPhone-t aktiváltak, 1,1 millióval többet, mint tavaly ilyenkor. Az aktiválások száma ráadásul az egyébként viszonylag gyenge második negyedévben sem esett vissza igazán, csupán 4 százalék volt a csökkenés, miközben 2012 hasonló időszakában 16 százalékkal estek az eladások a Verizonnál. Az iPhone ráadásul az okostelefonok-értékesítek 51 százalékát adta.

A Barrons gyűjtése alapján Apple-t vonzónak tartó elemzők örömmel fogadták a hírt, hiszen többek modelljéhez képest lényegesen nagyobb éves növekedést sejtet az iPhone értékesítésekben éves összevetésben.

Több elemző is kiemeli, hogy a saját becslése szerint a Verizon részesedése a teljes eladott iPhone mennyiségből vagy 13-15 százalékra emelkedett az elmúlt negyedévek 10-11 százalékos arányáról, vagy nemcsak a Verizonnál pörögtek az értékesítések, és így a teljes eladott mennyiségre adott becslések is túlságosan konzervatívnak bizonyulhatnak.

Forrás: Investor.hu

A Verizon által közzétett egyéb számok ráadásul arra utalnak, hogy nemcsak az iPhone, hanem a teljes okostelefon-kínálat terén lendületbe jöhetett az amerikai piac, részben a Samsung Galaxy S4 piacra dobásának is köszönhetően. Az elemzők a Forbes gyűjtése szerint egyébként 23-32 millió darabos iPhone-eladást valószínűsítenek a cég jövő kedden este megjelenő gyorsjelentésében, a medián becslés 27 millió, ami egyébként igen karcsú, csupán 4 százalékos növekedést takar az egy évvel ezelőtti szinthez képest.

Érdemes persze fenntartásokkal kezelni a Verizon számait, hiszen az egyedik promóciók miatt egyáltalán nem biztos, hogy a teljes amerikai piacon látható folyamatokat tükrözik az eladások, ráadásul az Apple értékesítésében az Egyesült Államok egyre kevésbé játszik kizárólagos domináns szerepet. A számokból ráadásul nem derül ki, hogy melyik típusokat vásárolták a fogyasztók, a legdrágább iPhone 5-nek, vagy éppen a jóformán ingyen adott két és fél éves iPhone 4, vagy a másfél éves iPhone 4S adta az eladások zömét.

Ezzel együtt a Verizon bejelentése jó hír, hiszen legalább a lehetőségét felvillantotta annak, hogy a piac kijózanodott, és inkább a konzervatív oldalról közelíti a negyedéves becsléseket. Ez a kellemetlen negatív meglepetések esélyét is csökkenti valamelyest, sőt, hosszú idő után először az Apple akár pozitív értelemben is meglepheti a befektetőket. A részvényre rá is férne egy kis jó kedv, az elmúlt fél évben nem igazán tudott kiszabadulni a 390-460 dollár közötti széles sávjából.
Apple napi grafikon (Nasdaq)

Forrás: Investor.hu