Kínától kell tartani, nem a Fedtől

Vágólapra másolva!
A Nomura elemzői szerint minden jel a kínai gazdaság gyengülése felé mutat és érdemes felkészülni a világnak egy korábbinál gyengébb kínai gazdasági aktivitásra. Jövő évre a japán bankház elemzői 7 százalék alatti kínai növekedést várnak. A Societe Generale legfrissebb elemzésében pedig egész egyszerűen arra a következtetésre jutott, hogy a kínai defláció nagyobb kockázatot jelent a világgazdaság számára, mint a Fed kötvényvásárlási programjának befejeződése. A francia bankház elemzője ugyanakkor úgy véli, hogy a fejlődő piacok az utóbbi időben igen vonzóvá váltak ezért inkább ott érdemes befektetési lehetőségek után nézni és nem pedig a fejlett országokban.
Vágólapra másolva!

A második negyedéves kínai GDP adat a várt 7,5 százalékos növekedést hozta, azonban az utóbbi hónapok folyamatait látva nem meglepő, hogy aggódó hangokat hallani sokfelől. Legutóbb a Societe Generale és a Nomura is negatív véleményének adott hangot.

Forrás: Origo

A Nomura 7 százalék alatti növekedést vár jövőre

Míg a Nomura az ide évre még elérhetőnek látja a kínai vezetés által várt 7,5 százalékos növekedést (bár a kínai pénzügyminiszter a napokban már 7 százalékról beszélt), a jövő évre már csak 6,9 százalékot prognosztizál a japán bankház elemzője.

Az ország vezetői igazán nincsenek könnyű helyzetben. Lépten nyomon azt hangoztatják, céljuk a hitel- és beruházás-vezérelt növekedési modellről átállni egy belső fogyasztás alapú gazdasági modellre, és ennek érdekében hajlandóak növekedési áldozatokat is bevállalni.

Az első próbálkozás igen drasztikusra sikeredett. Az árnyékbanki finanszírozási csatorna visszafogása érdekében a bankközi rendszerben tapasztalható likviditás hiánya ijesztő magasságokba lökte júniusban a kamatokat, és a jegybank eleinte nem avatkozott be. Később a helyzet rendeződött, de a példa azt mutatja, hogy valószínűleg nehéz lesz szép lassan, megrázkódtatások nélkül beszüntetni egy ilyen jelentős finanszírozási csatornát.

A Nomura szakértő úgy látják, hogy a kínai gazdaság összes összetevőjében a gyengeség jelei mutatkoznak. Az ipari termelés és a beruházások (az ingatlanoknál és feldolgozóiparban is) is csökkentek júniusban a májusi növekedési ütemhez képest.

Forrás: Origo

Kína szerepe pedig azért fontos, mert a távol keleti ország jelenleg a világgazdasági aktivitás 13 százalékát adja a Wall Street Journal adatai szerint. Sok nemzetközi cég alapozta növekedési stratégiáját a kínai keresletre (elsősorban a belső fogyasztás felfutására) illetve az ipari fémeket kitermelő bányacégek is jelentős mértékben függnek a kínai gazdaság állapotától. Ezek alapján egyre sürgetőbb feladat lesz a világ számára megtanulni, hogy a kínai növekedés nem lesz mindig olyan erőteljes, mint amit az elmúlt években megszokhattunk.

A SocGen szerint Kína veszélyesebb, mint Bernanke

Ben Bernanke, az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserves elnöke még májusban beszélt az eszközvásárlási program kivezetésének lehetőségéről. Az elnök megjegyzését volatilis időszak követte a tőzsdén, ami azt mutatja, hogy a befektetők valós veszélyként érzékelték már azt is, hogy a kötvényvásárlási program beszüntetésének lehetősége szóba került.

Ezt követően a "Helikopter Ben"-ként aposztrofál bankár (korábban a világgazdasági válságra válaszul rengeteg pénzzel árasztotta el a világot különböző monetáris lazító lépéseken keresztül, innen a gúnynév) korrigált, és legutóbb már arról beszélt, hogy belátható időn belül nem fognak szigorítani az Egyesült Államokban alkalmazott monetáris politikán.

A francia bankház elemzője, Albert Edwards szerint a piacok túlreagálták a Fed elnök szavait, és igazából nem is az eszközvásárlási program lassítása, hanem a kínai defláció a világgazdaságot fenyegető legnagyobb veszély.

Edwards arról írt legfrissebb elemzésében, hogy a második negyedévben 0,5 százalékpontra csökkent a reál és a nominális GDP közti különbség Kínában, ami alacsonyabb mint a hivatalos fogyasztói inflációs adat. Az elemző ebből arra következtet, hogy nem szabad a fogyasztói árakból kiindulni, mert a valós helyzet sokkal közelebb van a defláció állapotához.

Forrás: Origo

Szemezgess a fejlődő piacokról!

Edwards azt is megemlítette a CNBC-nek adott interjújában, hogy a Kínát körüllengő bizonytalanságok ellenére a feltörekvő piacokon kell befektetési lehetőség után kutatni, mivel ezek az országok sokkal vonzóbbak jelenleg, mint fejlett társaik.

Egy 2011-es riportjában a BRICs mozaikszóval jelölt fejlődő országokat (Brazília, Oroszország, India és Kína) egy saját maga által kreált értelmezésben "véres nevetséges befektetési koncepció"-nak (Bloody Ridiculous Investment Concept) nevezte.

Most azonban már másként vélekedik és úgy gondolja, hogy túlságosan megbüntették ezeket a piacokat az utóbbi időben, ezért most már elég olcsóak ahhoz, hogy érdemes legyen megvenni azokat. Az MSCI Emerging Markets feltörekvő piaci index május eleje és június vége között több mint 17 százalékot zuhant.

MSCI Emerging Markets Index

Forrás: Origo