Ilyen egy kilövés

Vágólapra másolva!
5 éves csúcsra emelkedett a keddi gyorsjelentést követően a Yahoo árfolyama, pedig nem teljesítette maradéktalanul a várakozásokat a technológiai cég. A menedzsmentnek mégis sikerült megnyugtatnia a befektetőket, aminek köszönhetően ismét szárnyra kapott az árfolyam. Ráadásul a Yahoo technikai képe igencsak impozánsan fest rövid, és hosszabb távon egyaránt.
Vágólapra másolva!

Nem sikerült igazán kirobbanóan Marissa Mayer vezérigazgatónő egyéves évfordulója a Yahoo-nál, a technológiai óriás ugyanis a várakozásoktól hajszálnyival elmaradó bevételről, és a vártnál szintén gyengébb kilátásokról volt kénytelen beszámolni keddi gyorsjelentésében.

Az egy részvényre jutó profit terén viszont vaskos pozitív meglepetést szállított a cég, ráadásul a gyorsjelentést követő sajtótájékoztatón sikerült megnyugtatni a befektetők kedélyét. Ebben nagy szerepe volt a kínai Alibaba jó teljesítményének, melyben jelentős részesedéssel bír a cég, valamint a sajátrészvény-visszavásárlási program megerősítésének is.

Kitört az árfolyam

Olyannyira jól sikerült a megnyugtatás, hogy a Yahoo árfolyama könnyedén szakította át az emelkedő háromszög alakzat felső szárát 27,5 dollárnál. Ráadásul további örömre adhat okot, hogy mindezt kitörő forgalom mellett teljesítette a részvény.

Az elmúlt hetekben jókora emelkedést produkáló részvény esetében nem lenne meglepő egy kisebb pihenő, akár egy kisebb visszateszt formájában, aminek sikeressége újabb lendületet kölcsönözhetne a hegymenet folytatódásához. Ha csupán egy fals jelzéssel állnánk jelenleg szemben, akkor az 50 napos mozgóátlag mellett az emelkedő trendvonalban bízhatna a Yahoo.

A Yahoo napi grafikonja (Nasdaq)

Forrás: Origo

Meddig mehet az árfolyam?

A heti grafikont nézve azonban az árfolyam még csak most ért el egy markáns, pszichológiai ellenállást 30 dollár közelében, ami tulajdonképpen 5 éves csúcsnak számít a Yahoo életében. Ha ezen is sikerülne túlverekednie magát a részvénynek, akkor következő körben 33, illetve 39 dollárnál bukkanhatnak fel újabb meghatározó akadályok.

Ellenkező esetben, az árfolyam lefordulása esetén akár 23 dollárig is visszaeshet az árfolyam. Egyelőre figyelmeztető jelzésként az RSI lépett a túlvettséget mutató tartományba, ami önmagában nem ér fel eladási jelzéssel, hiszen az árfolyam emelkedése mellett huzamosabb ideig is itt tartózkodhat az indikátor.

A Yahoo heti grafikonja (Nasdaq)

Forrás: Origo

Mi az RSI?

Az RSI az angol Relative Strength Index rövidítése, mely az adott instrumentum relatív erejét mutatja. Az indikátor értéke 0 és 100 között ingadozik. Az RSI kiszámolásának módja: 100-(100/(1+E/CS)), ahol az E azoknak a záróáraknak az átlaga, melyek az előző "n" napon emelkedtek, míg a CS azoknak a záróáraknak az összege, amelyek az előző "n" napon csökkentek.

Túladott egy instrumentum akkor, ha 30 alatti az RSI értéke, és túlvett, ha 70 fölött mozog. Vételi vagy eladási jelzést akkor kapunk, ha a túladott vagy a túlvett zónából kilép az indikátor.

Az RSI indikátor esetében gyakran vizsgálják a technikai elemzők, hogy az árfolyammal együtt mozog-e, vagy más utakon jár. Ha az árfolyam új lokális csúcsot ér el, de az indikátor a korábbi lokális csúcstól alacsonyabb szinten ér el csúcsot, akkor divergenciáról beszélünk, ami sokszor trendfordító szokott lenni.