Vágólapra másolva!
Hatalmas vérfürdő volt ma az OTP piacán, a bankpapír járt már 14,5 százalékos mínuszban is, miután még délelőtt érkezett a hír, hogy Csányi Sándor elnök-vezérigazgató hatalmas mennyiségű OTP részvényt adott el, amit a befektetők láthatóan igen idegesen fogadtak. Végül 7,5 százalékos zuhanásban állapodott meg a részvényárfolyam. Ez rányomta a bélyegét az egész magyar piac pénteki teljesítményére is, nagyobb esésbe lökve a többi ble-chipet is, ahonnan csak a Richter volt képes teljes mértékben feltápászkodni. A forint is gyengült a hét utolsó kereskedési napján, az euróval szembeni árfolyam a 296-os szint környékén ingadozik.Nyugat-Európában is inkább a piros szín dominál, a vezető indexek közül csak a milánói parketten látható plusz. Míg a tengerentúlon kisebb csökkenéssel korrigálja tegnapi rekorddöntését az S&P 500 és a Dow Jones. A Nasdaq viszont komolyabb mínuszban van elsősorban a Microsoft mélyrepülése miatt, miután csalódást keltő számokat publikát a technológiai óriás.
Vágólapra másolva!

Visszahúzták valamelyest az OTP-t

Megforgatták ma a kést az OTP-ben, egészen 4000 forint alá, 14,5 százalékos mínuszba lökve az árfolyamot délután. Innen azért sikerült felállnia a bankpapírnak, de még zárásra is 9 százalék körüli lett az esés, amihez brutális mértékű több mint 36 milliárd forintos forgalom társult. A 4000 forint igen erős támasznak bizonyult, holott a nap folyamán minden fontos technikai szintet feldöntött az árfolyam, köztük a 200 napos mozgóátlagot és a 2011 óta tartó emelkedő trendvonalat is.

Az OTP árfolyama

Forrás: investor.hu

Azok után bontakozott ki hatalmas eladási pánik az OTP piacán, hogy reggel olyan hírek láttak napvilágot, hogy Csányi Sándor és az irányítása alatt álló BONITÁS csütörtökön óriási mennyiségű részvényt adott el. Ezt pedig úgy értékelték a befektetők, hogy az elnök-vezérigazgató menekülőre fogta.

A piaci szereplők Orbán Viktor interjúját sem fogadták szívélyesen, a miniszterelnök ugyanis a Wall Street Journalnek elmondta, hogy akár további egy évtizedig fennmaradhatnak a szektorális különadók.

De az egész magyar piac megszenvedte ma az OTP vesszőfutását, rövid időre 5,5 százalék feletti mélyrepülésbe is küldve a BUX-ot. A Magyar Telekom igen közel került júliusi 309 forintos történelmi mélypontjához, ugyanis 310 forinton is járt az árfolyam, végül 314 forinton fejezte be a napot.

Forrás: Origo

A Mol is kapott egy kisebb pofont, végül az olajcég 2 százalék körüli mínuszban állt meg. Ellenben a Richter nagyot hajrázott a nap második felében és nullában állapodott meg. Az Egis is a felülteljesítők között volt, 0,2 százalékos csökkenésével.

Forrás: Origo

Közben szép csendben a forint is gyengülgetett, és rövid időre dél körül felszúrt 296 fölé is az euróval szembeni árfolyam, ahonnan viszont visszább ereszkedett, és késő délután 295,6-nál ingadozik.

EUR/HUF árfolyama

Forrás: Origo

Felülteljesít az olasz tőzsde

Európában a vezető indexek többsége a negatív tartományban időzik záráshoz közeledve, de azért akad kivétel, például az egész nap jól teljesítő milánói börze még mindig pluszban áll, holland társával együtt.

Forrás: Origo

A svéd Electrolux árfolyama több mint 3 százalékkal emelkedik Stockholmban, miután a vállalat növekvő keresletet vár az észak-amerikai piacon, pedig negyedéves eredménye gyengébb lett a vártnál.

3,5 százalékkal csökkent éves szinten az előző negyedév során a Vodafone organikus árbevétele, ami egy hajszállal jobb a konszenzusban szereplő 3,6 százalékos zsugorodást váró előrejelzéstől. Az idei célokat megerősítette a menedzsment, így a részvény minimális pluszban van az eredmények hatására.

Kőként esik a Microsoft

Az S&P 500 és a Dow Jones kisebb csökkenéssel korrigálják tegnapi csúcsra futásukat, de nagyon nem akarnak elszakadni történelmi magasságaiktól. Ellenben a Nasdaq komolyabb mínuszban tántorog, miután a Google és a Microsoft tegnap piaczárást követően csalódást keltő eredményeket tettek közzé.

Forrás: Origo

A Microsoft már 10 százalék feletti esésnél is jár - talán a 100 napos mozgóátlag foghatja meg az árfolyamát - mivel elvétette a várakozásokat második negyedéves gyorsjelentésével, amiben leginkább a PC-piac haldoklása játszik szerepet. Emiatt a Windows termékek értékesítéséből származó árbevétel is lecsökkent, ami rányomta a bélyegét a cég eredményeire.

A Microsoft árfolyama (Nasdaq)

Forrás: investor.hu

Visszafogottabb 1,3 százalékos csökkenésben van ellenben a Google, bár ő is alulmúlta az elemzői várakozásokat. A keresőóriás árbevétele és nyeresége ugyanis egyaránt alulteljesítette a piaci konszenzust. Ennek egyik legfőbb oka a fizetett kattintások után kapott bevételek vártnál nagyobb mértékű visszaesése, ami rányomta a bélyegét a cég eredményeire.

A General Electric 5 százalékkal menetel felfelé ma megjelent gyorsjelentését követően. Az ipari konglomerátum ugyan árbevétel soron negatív meglepetést okozott, de a nyeresége nagyobb lett a vártnál. Ráadásul úgy tűnik jó stratégia volt a vezérigazgató lépése, hogy a légiipara és az olaj és gáz üzletágra koncentráljanak, ugyanis ott a bevételek 9 százalékkal emelkedtek.

A General Electric árfolyama (NYSE)

Forrás: investor.hu