Vágólapra másolva!
A gazdaságpolitika egyik pillanatról a másikra átrajzolja a magyar részvények, így az OTP értékelését is. A bankkal ezzel együtt nincs nagy baj, vélik az Investor.hu által megkérdezett profit befektetők, sőt, bizonyos tekintetben akár befektetési lehetőséget is jelenthet a riadalom, még ha nem is közvetlenül az OTP részvényekben.
Vágólapra másolva!

A kormány gazdaságpolitikája hatalmas bizonytalanságot csempész a magyar részvények értékelésébe, ami miatt háttérbe szorulnak az OTP egyébként kedvező fundamentumai, mondták el alapkezelők az Investor.hu kérdésére. Bár a nagy zuhanás önmagában nem ok a bevásárlásra, de ha az OTP kötvényei is megsínylik a rossz hangulatot, akkor érdemes lehet venni belőlük.

Elek Péter - Dialóg Alapkezelő

Csányi Sándor eladása nem jó jel, de lehet olyan hihető történetet mögé tenni, amivel elfogadhatóvá válik, de ha kiderül, hogy az Opus kötvényeken is túlad a bankvezér, az igazán nagy baj lenne, arra utalhat, hogy ő már sejt valamit a bejelentéssel kapcsolatban - véli el Elek Péter, a Dialóg Alapkezelő befektetési igazgatója, aki a gazdaságpolitika miatti bizonytalanságot emeli ki a magyar részvényekkel kapcsolatban. "A magyar piacon ketté kell választani a részvények elméleti "fair" értékét és azt az árat, amin a piacon forognak, mert az értékelésbe mindig bekerül egy ismeretlen változó" - mondta el az alapkezelő.

"Hiába hisszük, hogy az OTP az egyik legjobb bank, nemcsak a régióban, hanem egész Európában, erős stratégiával, jó menedzsmenttel, az elmúlt három és fél évben jóformán nem volt olyan negyedév, amikor ne piszkáltak volna bele az OTP üzletmenetébe a kormány intézkedései. E miatt a bizonytalanság miatt nem tartunk a portfóliókban magyar részvényt" - hangsúlyozta Elek. Az alapkezelő szerint a jövő heti bejelentésről nem lehet sejteni, hogy valójában hogyan érinti a bankot, így a nagy esés ellenére sem érdemes bevásárolni a felpattanásban bízva.

Zsiday Viktor - Plotinus

Nem reális azt feltételezni Zsiday Viktor, a Plotinus Vagyonkezelő vezetője szerint, hogy Csányi Sándor esetleg elhagyná az OTP-t, sokkal valószínűbb, hogy a bankvezér nem akar még egyszer hasonló finanszírozási kihívásokkal szembesülni, mint 2008-2009-ben, ezért válhat meg a tetemes nagyságú OTP-részesedéstől. "A legvalószínűbb forgatókönyvnek azt tartom, hogy ugyan Csányi Sándor sem tud pontosat a készülődő devizahiteles-mentésről, de a bizonytalan kimenetelre felkészülve inkább addig teszi pénzzé az OTP részvényeket, amíg viszonylag jó áron megteheti" - mondta el Zsiday Viktor, a Plotinus Vagyonkezelő vezetője, hozzátéve, hogy annak a legkisebb az esélye, hogy Csányi Sándornak az agrárvállalkozáshoz kell hirtelen ilyen nagyságú tőke.

Az alapkezelő elmondása szerint korábban is inkább optimista volt az OTP-vel kapcsolatban, de elsősorban az Opus kötvényeken keresztül fektetett be. Az OTP-t Zsiday erős tőkehelyzetű, stabil banknak tartja, ezért még ha akár egyévnyi nyereséget is elvinne a mentőcsomag, azt is kibírná, így a bank alapvető fundamentumai nem sérülnek egy keményebb devizahiteles-mentéssel sem, így az Opus kötvénnyel sem lehet gond. Ezért nem valószínű, hogy Csányi Sándor ezeken is túl akarna adni "Ha a negatív hangulatban esne az Opus árfolyama, az beszállási lehetőséget is jelenthet, a kötvény továbbra is vonzó hozamot kínál" - véli Zsiday.