Elvétette a várakozásokat a Google

Vágólapra másolva!
Csalódást okozott második negyedéves eredményeivel a Google, a keresőóriás árbevétele és nyeresége ugyanis egyaránt alulteljesítette a piaci várakozásokat. Ennek egyik legfőbb oka a fizetett kattintások után kapott bevételek vártnál nagyobb mértékű visszaesése, ami rányomta a bélyegét a cég eredményeire. A Google részvényei nagyobb zuhanással reagáltak a gyorsjelentésre, és távolodni kezdtek történelmi csúcsuktól.
Vágólapra másolva!

Elmaradtak a várttól az eredmények

A Microsoft után a másik nagy technológiai óriás, a Google is elvétette a várakozásokat második negyedéves gyorsjelentésével. A keresőóriás mind árbevétel, mind profit soron kellemetlen meglepetést okozott.

A cég ugyan egy év alatt 16 százalékkal, 3,23 milliárd dollárra növelte nettó nyereségét, azonban a szakértők ennél nagyobb mértékű bővülésre, 3,66 milliárd dolláros nyereségre számítottak. Ez 9,54 dolláros egy részvényre jutó nyereségnek felelt meg a júniussal záruló negyedévben.

A vállalat árbevétele pedig 14,11 milliárd dollárra nőtt az egy évvel korábbi 11,81 milliárd dollárról, ami szintén elmaradt az előrejelzett értéktől. A partneroldalaknak járó kifizetések teljesítése nélkül számított árbevétel 11,1 milliárd dollárt tett ki.

Forrás: Origo

Csökkentek a kattintási bevételek

A várttól elmaradó számokban leginkább az játszik szerepet, hogy az úgynevezett fizetett kattintásokért kapott díjak nagyobb mértékben visszaestek. Ez a mutató az elmúlt negyedévek stabilizálódása után 6 százalékkal csökkent a negyedév során éves alapon, nagy részben az egyelőre alacsonyabb hatékonyságú, ezért olcsóbban értékesíthető mobilhirdetések miatt. Ez a visszaesés kissé nagyobb mértékű volt az előző negyedéves 4 százalékos mínusznál, és az elemzők által várt 3 százaléknál is.

A fizetett kattintások száma (azaz a partnerek hirdetéseire továbbított kattintások száma) viszont 23 százalékkal bővült éves alapon, holott egy évvel korábban még 42 százalékos volt a növekedés. Ezzel viszont kellemes meglepetést okozott a társaság, mivel a szakértők csupán 19 százalékos emelkedést jeleztek előre. A két mutató eltérő alakulása pedig azt jelzi, hogy csökkentek a hirdetések árai.

Forrás: Origo

Gyengélkedik a Motorola

További rossz hír, hogy a Motorolához köthető bevételek tovább csökkentek, és az egy évvel korábbi 1,25 milliárd dollár után már "csak" 998 millió dollárral járult hozzá a Google árbevételéhez. Ez nem meglepő, mivel az új zászlóshajónak szánt Moto X készülék csak valamikor az év második felében érkezik a piacra, és semmi olyan nem történt a negyedévben, amitől a Motorola látványos feltámadását kellett volna várnunk.

A Google árbevételének legnagyobb részét adó hirdetési bevételek viszont tovább növekedtek, és az innen érkező 12 milliárd dollár 14,6 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi értéket. Negyedéves alapon viszont nem olyan látványos a bővülés, szinte pontosan megegyezik a mostani érték az előző három hónapban mutatott összeggel.

Forrás: Origo

A Motorola divízió további gyengélkedése miatt ennek a szegmensnek az üzemi vesztesége is tovább zsugorodott mind az előző évhez, mind az előző negyedévhez képest. A divízió 342 millió dolláros veszteséget termelt, annak ellenére, hogy a költségcsökkentéseknek és leépítéseknek egyre inkább éreztetniük kellene a hatásukat, így ebben a tekintetben mindenképpen csalódást okozott a keresőóriás.

Forrás: Origo

Egyre távolabb kerül a csúcs

A befektetők egyből reagáltak a várttól elmaradó számokra, és 4 százalékos mínuszba küldték a Google részvényeinek árfolyamát, innen azonban sikerült részben visszakorrigálnia. Ezzel egyelőre egyre távolabb került a hőn áhított 1000 dolláros szint a történelmi csúccsal egyetemben.

A technikai kép azonban továbbra sem tűnik túl riasztónak. Az árfolyam egy szűkülő alakzatból tört ki felfelé júliusban, és a hosszú távú emelkedő trendcsatorna szerint akár 1000 dollárig is repülhetne a részvény. Az 50 napos mozgóátlag is még messzebb van, ugyanakkor negatívum, hogy a korábbi csúcs alá került az árfolyam. Ha jelenlegi esést az 50 napos mozgóátlag, és a szűkülő háromszög felső szára együttes erővel állíthatja meg.

A kockázatokat erősíti, hogy az RSI indikátor visszatért a túlvett zónából, és letörte a 70-es szintet, ami eladási jelzésnek tekinthető.

Google árfolyama (Nasdaq)

Forrás: Origo