Elkésett a változásokkal a Microsoft?

Vágólapra másolva!
Nem sikerült teljesítenie a várakozásokat a Microsoftnak második negyedéves gyorsjelentésével, amiben leginkább a PC-piac haldoklása játszik szerepet. Emiatt a Windows termékek értékesítéséből származó árbevétel is lecsökkent, ami rányomta a bélyegét a cég eredményeire. Úgy tűnik, a redmonti óriás kissé elkésett a reformokkal, és túl későn kezdett a táblagépek és okostelefonok piaca felé fordulni. A befektetők pedig hasonlóan vélekedhetnek, a Microsoft részvényei 6,3 százalékot zuhantak a vártnál gyengébb eredmények közzétételét követően.
Vágólapra másolva!

Elvétette a várakozásokat második negyedéves gyorsjelentésével a Microsoft, a technológiai óriáscég ugyanis a vártnál alacsonyabb profitot és árbevételt ért el a júniussal záruló időszakban. A vállalat 4,965 milliárd dolláros nettó profitja ugyan jelentős előrelépés az egy évvel korábbi közel 0,5 milliárd dolláros veszteséghez képest, azonban elmarad az elemzők által várt 5,62 milliárd dolláros nyereségtől.

Ebben leginkább a kellemetlen meglepetést okozó, 19,9 milliárd dolláros árbevétel játszik szerepet, melynek 10 százalékos növekedése ugyan szép eredmény, ám a piac ennél nagyobb bővülést várt.

Ezen túl a Microsoftnak 900 millió dolláros költséget jelentett az eladatlan Surface tabletek kényszerű készletátértékelése, ami részvényenként 7 centtel rontotta a vállalat nyereségét. Az ezt figyelembe vevő egy részvényre jutó profit (EPS) 0,59 centen alakult, míg az enélkül számított EPS 66 centet tett ki. A Surface tabletek iránti vártnál alacsonyabb keresletet mutatja, hogy az IDC adatai szerint az elmúlt két negyedévben összesen csak 900 ezer Surface talált gazdára, amivel a Microsoft rendkívül alacsony piaci részesedéssel (3,7 százalék) rendelkezik ebben a szegmensben.

Forrás: Origo

Haldokló PC-piac rontja az eredményeket

A várttól elmaradó eredményekben nagy szerepet játszott a Microsoft egyik legfontosabb iparágának számító PC-piac gyengélkedése, melytől a Microsoft sok szektortársához (például Intel) hasonlóan szenved. Ahogy korábban is írtuk, a PC-piac képtelen felállni a padlóról, a második negyedévben további 11,4 százalékkal estek vissza a számítógép eladások az IDC adatai szerint. Sorozatban pedig az ötödik negyedéve, hogy csökkennek az eladások, utoljára 2012 első negyedévében volt képes bővülésre a piac.

Forrás: Origo

Ennek legfőbb oka a táblagépek és okostelefonok előretörése. Ezek az eszközök már számos olyan funkcióval rendelkeznek, amiért sokan korábban az asztali számítógépeket vásárolták, így a felhasználók már inkább ezeket a készülékeket választják a PC-k, laptopok, notebookok, netbookok helyett. Ezt jól mutatja, hogy a tágabb értelemben vett PC-piac bővülése csak a táblagépek eladásának köszönhetően valósul majd meg.

Forrás: Origo

A Microsoft pedig csak a közelmúltban kezdett jelentősebb lépéseket tenni a táblagépek és okostelefonok piaca felé. A vállalatnál nagy szervezeti átalakítások kezdődtek Steve Ballmer vezérigazgató irányításával, melyek célja egy egységes stratégia megteremtése, és az egyes üzletágak közötti szorosabb integráció elősegítése. Ezen túl így a cég így kíván nagyobb hangsúlyt fektetni az okostelefonok és táblagépek piacára.

A látszat ellenére gyenge a Windows

Azonban úgy tűnik, hogy a Microsoft nem reagált időben a piaci változásokra, és talán túl későn kezdi el áthelyezni a hangsúlyt a haldokló PC-piacról. Ezt támasztja alá, hogy a Microsoft Windows divízió bevételei csupán alig több, mint 6 százalékkal növekedtek egy év alatt, holott az előző negyedévben még 23 százalékos volt az éves bővülése. Ez a tavaly ősszel piacra dobott Windows 8 értékesítéseinek nem a várt szerinti haladásáról árulkodik. Különösen úgy, hogy a Windows üzletág árbevételének növekedése leginkább az úgynevezett halasztott bevételeknek köszönhető.

A Microsoft a Windows 8 piacra dobása előtt és azóta is nagy mennyiségben értékesít az új verzió után rögtön frissítési lehetőséget nyújtó kuponokat, amelyeket ugyanakkor a felhasználók nem feltétlenül aktiválnak azonnal. A bevétel viszont beérkezik a vállalathoz, de ezt elhatárolja a cég, és az eredménykimutatásban csak a valódi frissítés idejében szerepelteti (ez teljesen bevett gyakorlat a szoftvercégeknél). A halasztott bevételek nélkül pedig 6 százalékos bevételcsökkenést lehetett megfigyelni a Windows szegmensben, amivel messze a leggyengébben teljesített a Microsoft üzletágai közül.

A Microsoft szegmensei közül az Office szolgáltatások bevételeit is tartalmazó üzleti divízió teljesített a legjobban, mely 14 százalékkal tudta növelni árbevételét éves alapon. Ezen túl a szerverek üzletág 8 százalékos, a szórakoztató divízióban 7,6 százalékos, az online üzletágban pedig 9,3 százalékos volt a bevétel bővülése egy év alatt.

Forrás: Origo

Forrás: Origo

A Windows divízió pocsék teljesítménye az eredményesség területén is meglátszik. Ennek a szemgensnek az üzemi eredménye 1,1 milliárd dollárra zuhant vissza az előző negyedévi 3,46 milliárd dollárról.

Forrás: Origo

Army Hood pénzügyi igazgató a gyorsjelentést követően elmondta, ugyan a PC-piac gyengélkedése az ő eredményeikre is rányomta a bélyegét, azonban a többi szegmensben erős kereslet mutatkozik a Microsoft termékei iránt. Növekvő érdeklődést tapasztalnak az Office, Skype, Outlook.com és Xbox Live termékek iránt, és a vállalati és felhő alapú szolgáltatások is remekül teljesítenek.

Steve Ballmer szerint az új termékeik, és a múlthéten bejelentett stratégiai változások megteremtik az alapját a jövőbeni sikereknek és a cég további növekedésének.

Fontos szinteket tört le az árfolyam

A befektetők viszont nem osztják a vezetők optimizmusát, mivel a részvény 5 százalékot esett a gyorsjelentés közzétételét követően. A papírok egyébként ebben az évben már 32 százalékot emelkedtek, ám a tegnapi eséssel visszaadtak ebből az előnyükből. A mostani eséssel fontos szinteket tört le az árfolyam, mely nem tudott tartósan megragadni 35,5 dollár körül lévő kulcsszint fölött. Az árfolyam egy hosszabb távú emelkedő trendvonal, és az 50-napos mozgóátlag alá került, és már nincs messze a 33 dolláros szintnél húzódó támaszvonal sem.

Microsoft árfolyama (Nasdaq)

Forrás: Origo