A PC-piac haldoklásától szenved az Intel

Vágólapra másolva!
Egy év alatt közel 30 százalékkal csökkent a világ legnagyobb chipgyártójának, az Intelnek a nyeresége a második negyedévben - derült ki a társaság gyorsjelentéséből. Ennek legfőbb oka az Intel chipjeit használó hagyományos PC-k iránti folyamatosan csökkenő kereslet, ami a vállalat eredményeire is rányomja a bélyegét. A piacot ugyanakkor nem lepte a tavalyinál alacsonyabb profit és árbevétel, azonban a jövőre vonatkozó előrejelzéseivel sikerült kellemetlen meglepetéseket okoznia az Intelnek. A cég alacsonyabb árbevétellel kalkulál idénre, mint korábban, amire a részvények 3,5 százalékos eséssel reagáltak.
Vágólapra másolva!

Óriási profitzuhanás az Intelnél

A hagyományos PC-piac további zsugorodása nyomta rá a bélyegét a világ legnagyobb chipgyártójának, az Intelnek a második negyedéves gyorsjelentésére. A cég árbevétele és nyeresége egyaránt visszaesett éves alapon, mivel az Intel chipjeivel működő számítógépek iránt egyre alacsonyabb a kereslet. A PC-piac zsugorodása miatt a társaság árbevétele több mint 5 százalékkal csökkent egy év alatt, ami nagymértékben hozzájárult a nettó nyereség zuhanásához is. A 2 milliárd dolláros második negyedéves profit közel 30 százalékkal alacsonyabb az előző év azonos időszakában kimutatott 2,83 milliárd dollárnál.

Forrás: Origo

Az Intel árbevételének nagyjából kétharmadát adó PC-üzletág felé történő értékesítésekből származó árbevétel 7,5 százalékkal zuhant éves alapon, amit csak részben tudott ellensúlyozni a szoftverek és szolgáltatások értékesítéséből származó árbevétel növekedése. A PC-értékesítésekből 8,1 milliárd dollár folyt be az Intel kasszájába, míg a második legnagyobb bevételi forrásnak számító data center szegmens 2,74 milliárd dollárral járult hozzá a vállalat árbevételéhez.

Forrás: Origo

Ahogy korábban is írtuk, a PC-piac képtelen felállni a padlóról, a második negyedévben további 11,4 százalékkal estek vissza a számítógép eladások az IDC adatai szerint. Sorozatban pedig az ötödik negyedéve, hogy csökkennek az eladások, utoljára 2012 első negyedévében volt képes bővülésre a piac.

Forrás: Origo

Ennek legfőbb oka a táblagépek és okostelefonok előretörése. Ezek az eszközök már számos olyan funkcióval rendelkeznek, amiért sokan korábban az asztali számítógépeket vásárolták, így a felhasználók már inkább ezeket a készülékeket választják a PC-k helyett. Ezt jól mutatja, hogy a tágabb értelemben vett PC-piac bővülése csak a táblagépek eladásának köszönhetően valósul majd meg.

Forrás: Origo

A szakértők körében ugyanakkor nem okozott nagy meglepetést az Intel eredményeinek visszaesése, mivel számíthattak a vállalat legnagyobb felvevőpiacának számító PC-üzletág visszaesésére. Ezt támasztja alá, hogy az elemzők egyaránt 2 milliárd dolláros nettó profittal, és 12,9 milliárd dolláros árbevétellel kalkuláltak előzetesen.

Az Intel eredményére vonatkozó elemzői várakozások már 2012 ősze óta folyamatosan csökkennek, a 12 havi előretekintő EPS szerint már csak 2 dolláros egy részvényre jutó éves nyereségre számítanak. Az elemzői várakozások visszavágása miatt az Intel árfolyama is fokozatosan csökkent, bár 2013 májusától kezdve az árfolyam elvált az eredményvárakozásoktól, és emelkedni kezdett.

Forrás: Origo


Pesszimistább lett a menedzsment

Az Intel tovább szomorította a piacot, mivel a gyorsjelentésének közzétételével párhuzamosan az idei eredményeire vonatkozó előrejelzéseivel "lehűtötte a kedélyeket". A menedzsment ugyanis a PC-piac további "szenvedésére" számít idén, és a gyorsan fejlődő mobiliparba történő betörés sem a várt szerint halad. A vállalatnál nagyobb átszervezések kezdődtek annak érdekében, hogy hatékonyabban fel tudják venni a versenyt a rohamosan fejlődő, okostelefonokba és táblagépekbe gyártott chipek piacán.

Így a menedzsment 13,5 milliárd dollár körüli árbevétellel kalkulál az idei harmadik negyedévben (+/- 500 millió dollár), szemben az elemzők által várt 13,7 milliárd dollárral. Az egész évre vonatkozó árbevétel pedig nagyjából a tavalyi 53,5 milliárd dollár körül alakulhat, holott a cég az első negyedévben még egyszámjegyű növekedéssel kalkulált az idei évre.

Az Intel ezen túl 1 milliárd dollárral csökkentette az új üzemek létesítésére és felszerelések vásárlására fordítható összegeken, melyekre még így is 11 milliárd dollárt költhet idén.

A várakozások visszavágását nem fogadták túl jól a befektetők, az Intel részvényei 3,5 százalékot zuhantak piaczárás után.

Intel árfolyama (Nasdaq)

Forrás: Origo